Behandelprogramma Therapeutische Gemeenschap Merelbeke (TGM)

De Therapeutische Gemeenschap Merelbeke (TGM)  is een residentieel centrum voor verslavingszorg met een behandelaanbod van groepstherapie, levensstijltraining en activering naar opleiding en werk.

Het behandelprogramma focust op het werken mét en ín de realiteit van de cliënt. Meestal moeten alle aspecten van het leven weer opgebouwd worden (familie, woonst, werk, schuldenplan, ..). Dit wacht niet tot na het therapeutisch programma, maar is er onderdeel van. De bewoners krijgen snel de gelegenheid om, vanuit de veilige drugvrije omgeving van ons centrum, zich in de niet-drugvrije buitenwereld te bewegen en zich te engageren; gaande van nuchter een winkel binnenstappen, een uitstap naar familie, sporten in een nabijgelegen sportclub tot het aanvatten van een opleiding. Er wordt sterk geïnvesteerd in het ondersteuningsnetwerk rond een cliënt.  Zowel naar herstel van de band met familie en cleane vrienden, als naar het opzetten van noodzakelijke professionele ondersteuning na het programma voor sommigen.
Tegelijk met de therapie en het inzicht in de eigen verslavingsmechanismen, is de uitbouw van een eigen vervullend en actief leven immers de beste preventie voor een terugval in verslaving.

Behandelprogramma

Het programma bestaat uit vier modules:

Module 1 en 2 omvatten een residentiële behandeling in de therapeutische gemeenschap.

Module 3 en 4 omvatten een semi – residentiële en ambulante begeleiding.

schema merelbeke

Ga hier naar meer uitgebreide info over het programma van Therapeutische Gemeenschap Merelbeke