20 jaar (d)ruggespraak met Traject Aalst

Op 6 december werd de 20ste verjaardag van Traject Aalst gevierd: 20 jaar(d)ruggespraak. Een terugblik.

Traject is op initiatief van de stad Aalst 20 jaar geleden gestart met de bedoeling om in de regio begeleiding aan te bieden specifiek voor mensen die vragen en/of problemen hebben rond middelengebruik

Wie naar Traject komt, kan rekenen op een individuele begeleiding met grote zorg voor de eigenheid van de persoon. Vertrekkende vanuit de vraag van de cliënt wordt de meest aangewezen hulpverlening aangereikt. Dit kan een begeleiding binnen het centrum zijn maar evengoed een doorverwijzing naar een residentiele setting of een centrum dat meer aangewezen is voor de problematiek van de persoon op dat moment. De doelstelling bij elke begeleiding is steeds het streven naar stoppen met gebruik. Sinds 2008 is er een samenwerking met De Sleutel. Wij ondersteunen Traject met onze expertise en ervaring in de drugproblematiek.

20 jaar werken is een gepast moment om de balans op te maken en om naar de toekomst te kijken. Dit gebeurde tijdens een viering op 6 december 2016: 20 jaar (d)ruggespraak.
Tijdens deze avondviering lichtte burgemeester D’Haese op dynamische wijze de visie van de stad op de drugproblematiek toe. Hij liet er geen twijfel over bestaan dat een actief ontradende aanpak de enige juiste weg is voor hem.
Tom Bart, preventiewerker bij de Jellinekkoepel in Amsterdam bracht ons recente inzichten omtrent cannabis. De cannabisplant bevat niet minder dan 111 werkzame stoffen, waaronder THC (delta-9-hydrocannabidol) en CBD (cannabidol). Sommige van deze werkzame stoffen worden verwerkt als geneesmiddel, wat aanleiding gaf tot de titel van zijn voordracht; cannabis wondermiddel? Waarop de burgemeester anticipeerde door de risico’s van cannabisgebruik krachtig te formuleren.
Myriam Bruynickx, psychotherapeute maar ook ervaringsdeskundige, ging op positief-uitdagende wijze geen enkele controverse omtrent alcohol en alcoholisme uit de weg. Te veel mensen associëren een alcoholist met iemand die totaal gemarginaliseerd is, terwijl  er vele soorten alcoholisten zijn. Voor haar is iemand alcoholist wanneer hij of zij zichzelf en/of zijn omgeving door alcohol te drinken last bezorgt en niet in staat is om hiermee op te houden.

dsc 0844bew De avond werd op pakkende wijze vervolgd met een ander verhaal: dat van een vader van een kind, dodelijk slachtoffer van een verkeersongeluk waar misdadig alcoholgebruik de oorzaak van was. Het fonds Emilie Leus zet zich in op gebied van informatie en sensibilisering op verkeersvlak en ondersteunt jonge verkeersslachtoffers financieel.

Teamcoördinatrice Marleen Van Himbeek blikte tot slot nog terug op wat er in 20 jaar veranderd was in het druglandschap.   Ze sprak vooral de wens uit om in de toekomst intensiever samen te werken met de aanwezigen: “20 jaar is geen eindpunt. Het is een uitdaging om het centrum verder uit te bouwen met de nodige aandacht voor zowel de cliënt als de partners uit het werkveld”.

Ook wie al lang werkzaam is in de (drug)hulpverlening,  kon op deze gevarieerde en boeiende avond heel wat bijleren. De afwezigen hadden ongelijk!

Robrecht Keymeulen

 

Meer info over werking Traject