Unplugged in de kijker

Snakt onze jeugd naar een sigaretje of vinden ze het vooral vies? Is het drankgebruik van 14-jarigen echt dramatisch of juist onbestaand? Zijn de rokers veranderd in gamers? En wat met gokken? Energydrinks en smartphones? Het antwoord van De Sleutel is Unplugged, materiaal op maat van leerkrachten die werken met jongeren van 12 à 17 jaar.

Unplugged bundelt alle didactisch materiaal en trainingen voor de preventie van  alcohol, drug- en schermverslaving voor het secundair onderwijs.

Het landschap van de middelen en de problematieken rond verslaving zijn de jongste jaren sterk geëvolueerd. Waar liggen voor onze jongeren de grootste risico’s? Hoe zorg je ervoor dat de volwassenen van morgen op een juiste manier omgaan met de verleidingen in de maatschappij? Het opsteken van het verwijtende vingertje of het moraliserende ‘leren neen zeggen’ is al lang voorbijgestreefd. En wat met de meest kwetsbare jongeren?

Toen op 17 februari 2017 Unplugged 1ste graad werd voorgesteld aan de pers, maakte De Sleutel de cirkel rond.  De Sleutel beschikt nu over preventiemateriaal voor de kleuterklas (Gat in de haag zie Sleutel Magazine nr. 49 ) de lagere school (TOPspel zie Sleutelmagazine 50) en het volledig secundair onderwijs. (Unplugged). Voor alle programma’s werd gezocht naar effectief materiaal dat door leerkrachten  eenvoudig is te implementeren.  Alle verdere informatie over onze didactische pakketten en trainingen vindt u op  www.unplugged123.be  

We stellen hier graag het materiaal en de trainingen voor.

Unplugged 1ste graad.  –  12 lessen.  Inhoud:  persoonlijke en sociale vaardigheden, normative belief en productinformatie  (handleiding en leerlingenboekje)

1 les 6 in het leerlingenboekjeIn les 6 focussen de leerlingen op de vaardigheid ‘emoties uitdrukken’, en vooral op non-verbale expressie.  Een jongere die leert om op een juiste manier zijn gevoelens weer te geven, waarbij de verbale en non-verbale expressie elkaar niet tegenspreken maar versterken, zal beter in staat zijn om op een effectieve manier te communiceren. Hij/zij zal zich begrepen voelen, waardoor relaties en het zelfbeeld worden versterkt.  Geen gemakkelijke opdracht in tijden van Facebook en Whatsapp?  

 

 

 

 

2 sfeerbeeld uit open training Unplugged 1ste graad Bruggeweb

2017 – open training Brugge,  leerkrachten en preventiewerkers maken kennis met de 12 lessen Unplugged 1ste graad.

 

 

 

 

3 leerling reflecteert over opdracht 4web

2017 – BuS0 Sint-Jozef, leerling reflecteert over oefening 4 uit les 3 – de bezorgdheidsmeter. Straks gaat de leerling in discussie met zijn collega.  Wat vinden we risicovol aan de gegeven situaties?

Open trainingen voor het schooljaar 2017-2018 voor unplugged 1ste graad

De training begint om 9u (onthaal vanaf 8u45) tot 16u. Follow-upmoment: halve dag van 13u tot 16u (onthaal vanaf 12u45).

 • Donderdag 12 oktober 2017 + donderdagnamiddag 3 mei 2018 – Antwerpen  
 • Maandag 16 oktober 2017 + maandagnamiddag 7 mei 2018 – Gent  
 • Dinsdag 17 oktober 2017 + dinsdagnamiddag 8 mei 2018 – Brugge  
 • Donderdag 19 oktober 2017 + donderdagnamiddag 17 mei 2018 – Hasselt  
 • Vrijdag 20 oktober 2017 + dinsdagnamiddag 15 mei 2018 – Brussel

Unplugged 2de graad biedt een waaier van activiteiten waar de leerkracht uit kan putten om een projectdag in te vullen. Naast een degelijke uitgewerkte handleiding bieden we een fraai geïllustreerd leerlingenboekje aan. Als voorbereiding op een projectdag bieden wij een  training van 3 uur aan.  Op de projectdag zelf komt een medewerker van De Sleutel ook graag naar uw school om workshops te begeleiden voor uw leerlingen. Dit alles geïntegreerd in een volle projectdag.

4 streetwise activiteit voor de 2de graad

Beeld van het materiaal – In de film ziet het er cool uit: gevaren trotseren, tot het uiterste gaan, op de rand balanceren, snel bewegen in het drukke verkeer. Maar in het echt moeten leerlingen risico’s van tevoren inschatten. Zo is het met het leven op straat, maar ook met het omgaan met drank en andere drugs.  En dat moet vaak razendsnel gebeuren. Streetwise: Engels voor straatslim.

Wie graag met De Sleutel samenwerkt om zo’n projectdag uit te werken, neemt contact op met Yannick Weyts.  [email protected] 

 

 

Unplugged 3de graad – (g)een vak apart.  

25 uitgewerkte en goed gedocumenteerde lessen onderverdeeld in 5 verschillende lesmappen.  1. Drugs, de producten; 2. Invloed van drugs op de hersenen en in het lichaam; 3. Cocaïne is geen fair trade;  4. Drugs, verslaving en hulpverlening; 5. Drugs in de kunst.  

 

7 2015 training leerkrachten BrakelwebTraining leerkrachten Visa-Cor-Mariae te Brakel.  Leerkrachten zijn creatief aan het werk.  Posteroefening drugs just say know. 

8 2017 projectdag Sint Jozefcollege Turnhout

2017  Sint-Jozefcollege Turnhout.  De leerlingen bestuderen de invloed van alcohol en andere drugs op hun brein. 

 

 

We organiseren dit schooljaar ook 5 open trainingen aan voor het hele pakket Unplugged.

 • Maandag 22 januari 2018 in Antwerpen
 • Dinsdag 23 januari 2018 in Brugge
 • Maandag 29 januari 2018 in Gent
 • Dinsdag 30 januari 2018 in Hasselt
 • Donderdag 1 februari 2018 in Brussel
 • Vrijdag 2 februari 2018 in Gent voor BuSO (BSO)

Johan Van de Walle

 

Aanverwante info