Cliënten zijn veel meer dan deelnemer: enkele inspirerende initiatieven

Midden 2014 werd de omnisportclub Xtra Time opgericht. De sportclub profileert zich als een open, laagdrempelige omnisportclub en organiseert beweegactiviteiten voor cliënten en hun omgeving. Zo organiseren we met de club een vrijwillig beweegaanbod voor én door cliënten en hun omgeving.

Het gaat om een beweegaanbod dat buiten onze programma’s en werkingen ligt en waar op vrijwillige basis aan kan deelgenomen worden. Iedereen is welkom om deel te nemen: omkadering, familie, vrienden, staf, enz. … Op deze manier proberen we de verbindende kracht (sociaal, cultureel, …) van sport te doen spreken. Daarnaast proberen we met dit aanbod ook de link met het reguliere sportcircuit te verlagen. Voor velen is de drempel immers te hoog om meteen vanuit de hulpverlening door te schuiven naar dit reguliere circuit.

Verder valt onder het vrijwillig beweegaanbod ook de deelname aan reguliere sportevenementen. Cliënten komen zelf met een vraag omtrent deelname aan een evenement, en wij stellen samen met hen een plan op (ondersteuning) om aan dit evenement te kunnen deelnemen (prijsreducties, loopschema’s,…).

Kort samengevat engageert Xtra Time zich om personen met een drugsverslavingsproblematiek te stimuleren tot een blijvende sportieve vrijetijdsbesteding op maat van hun eigen mogelijkheden en interesses. Op deze manier proberen we extra tools aan te reiken om de vrije tijd opnieuw zinvol in te invullen en zo bij te dragen tot een gezondere levensstijl.

Grote uitdaging voor onszelf is om cliënten niet enkel te laten deelnemen aan ons sportaanbod maar hen ook te betrekken bij het organiseren ervan. Of zoals het in participatietermen zo mooi verwoord wordt: hun rol verschuiven van deelnemer naar deelhebber.

Finishers triatlon

21231626 868472496633064 6872925033736826596 webEind augustus namen enkele doelgroepmedewerkers van de Activerende werkvloer Gent deel aan de Finishers Triatlon in Knokke-Heist. Deze 1/8e triatlon wordt speciaal georganiseerd om “recreatieve sporters”  te laten proeven van het triatlon-gevoel. Op het menu stonden: 600m zwemmen, 20km fietsen en 6km lopen. Een ware uitdaging! Vooraf hadden we ons met 5 medewerkers voorbereid op deze deelname. Uiteindelijk namen we met 2 deel aan het evenement. Ondanks enkele afzeggingen was de deelname een enorm succes. Dit soort evenementen is een enorme boost voor zowel individu als team. Zoals deelnemer E. heel erg mooi wist te verwoorden: “Dergelijke initiatieven zijn een mogelijkheid om te laten zien dat je ook nog andere dingen in je mars hebt, en wel degelijk meer aankan dan men soms in een werk- of andere context denkt”.

Marathon van Gent

Eind oktober namen 5 deelnemers via sportclub Xtra Time deel aan de Marathon van Gent. Het initiatief kwam van de medewerkers zelf. Het begon met vragen over het inschrijvingsgeld en over de fysieke voorbereiding. Schema’s werden uitgewerkt en samen met onze deelnemers besproken. Met de organisatie zelf werd contact opgenomen inzake samenwerkingsmogelijkheden om onze werking te promoten. Uiteindelijk werden we zelfs als 1 van de 42 goede doelen gekozen. Een hele dag lang konden geïnteresseerden kennismaken met onze sportclubwerking. Ondertussen liepen onze deelnemers zelf naar hun hoogtepunt: zowel de twee deelnemers aan de 21km alsook de 3 deelnemers aan de 10km bereikten vol enthousiasme de finish van hun loopafstand. De sfeer achteraf was optimaal: “Volgend jaar doen we opnieuw mee, maar dan gaan we voor een grotere afstand!”

Spinningmarathon: deelnemen & deelhebben

Op zaterdag 2 december 2017 organiseerden we samen met 2 doelgroepmedewerkers van de  activerende werkvloer in Gent een “Spinningmarathon” in het kader van Music For Life (van deelnemer naar deelhebber). In eerste instantie was het idee om een frisbee of badminton-tornooi te organiseren. Na het samen afwegen van de pro’s en contra’s gingen we op zoek naar andere alternatieven. Uiteindelijk kwam spinning uit de bus: een activiteit die ze vorig jaar al leerden kennen via ons vrijwillig sportaanbod. De uitdaging was om op 4 uur tijd 100 spinners te verzamelen die op eigen tempo trappen voor het goede doel. Uiteindelijk konden we afkloppen op bijna 70 deelnemers. Voor meer recente info : ga naar Facebook “sport en bewegen De Sleutel”.

spinningaffiche

 

Meer info op de Facebook-pagina.Sport en Bewegen De Sleutel.

Sander Van den Hende (15 update december 2017)