Team Preventie te gast in Münster

Onze partner CAD Limburg nodigde De Sleutel  uit om begin maart op een internationaal congres in Münster (Duitsland) het preventieprogramma ‘Unplugged’ voor te stellen en dit binnen het project ‘Localize it’.

‘Localize it’ is een Europees project (1) tussen 11 landen en maar liefst 22 lokale gemeenschappen met als doel het ontwikkelen en delen van lokale strategieën om overmatig alcoholgebruik te verminderen. Er waren heel wat boeiende sprekers te gast waaronder Gregor Burkhart, hoofd van de afdeling Preventie van het EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) die de principes van preventie via omgevingsfactoren kwam toelichten.

kelly cathelijn web      

 

 

 

Kelly Cathelijn van Team Preventie in actie tijdens het congres in Münster:

“Het was een hele eer dat we Unplugged voor de eerste graad secundair onderwijs er mochten toelichten.”

Binnen team Preventie De Sleutel werken wij voornamelijk met jongeren rond motivatie, maar de andere pijlers zijn uiteraard minstens even belangrijk. Vooral het principe van ‘Nudging’ werd uitvoerig besproken. Nudging is een omstreden gedragspsychologische motivatietechniek waarbij mensen op een positieve manier worden gestimuleerd om zich op gewenste wijze te gedragen. Burkhart hield een pleidooi om de factoren die druggebruik stimuleren te verminderen: denken we maar aan jongeren die zich vervelen, vuile en achtergestelde buurten, luide muziek, overvolle discotheken, weinig ventilatie, ongetrainde fuifmedewerkers, ‘happy hours’ of andere drankpromoties enz. … (Miller el 2009, Hughes et al 2011).

slide burkhart

bron:  Presentatie: The principles of environmental prevention, Gregor Burkhart.

Rafn M. Jonsson, specialist uit IJsland in alcohol en drugpreventie kwam het IJslandse model voor drugpreventie toelichten. Zo besloot IJsland onlangs om het voor jongeren niet alleen moeilijker te maken om toegang te krijgen tot alcohol en tabak door de minimumleeftijd op te trekken naar 18 jaar maar werd ook de openbare reclame voor alcohol en tabak streng gelimiteerd. Het contrast was dan ook groot toen ik – eens terug in België – tijdens de rust van de Champions League match-reclame zag voor bier én gokken. Wat echter nog meer controverse opriep bij de Europese collega’s was de maatregel om ouders te stimuleren om kinderen een avondklok op te leggen. Zo zouden kinderen tot 12 jaar na 20u beter niet meer ‘buitenshuis’ vertoeven en jongeren tot 16 jaar dienen voor 22u thuis te zijn. Mocht dit bij ons de standaard worden, zou een chirofuifje op 16 jaar meepikken er wellicht niet meer inzitten… stof tot discussie bij de Europese partners!  

slide jonsson

bron: presentatie Rafn M Jonsson – Prevention in Island, success and  development.

Johan Jongbloet, medewerker van VAD vertelde dan weer iets over het FYFA-project waarbij samengewerkt wordt met voetbalclubs om overmatig drankgebruik naast het veld te verminderen en de voorbeeldfunctie van sportclubs hierin. Voor meer info omtrent dit project, surf naar  http://fyfaproject.eu/. slide fyfa

Doordat de focus van dit congres op de verschillende settings en focusgroepen lag, kwamen heel wat preventiemethodieken aan bod: schoolspecifieke preventieprogramma’s, strategieën voor de party-scène, festivals, lokale handelaars en horeca, alcohol in openbare plaatsen, verkeer, kinderen van families met alcoholproblemen en tot slot vluchtelingen. Het was dan ook een hele eer dat we Unplugged voor de eerste graad secundair onderwijs mochten toelichten. Tot op heden is dit nog steeds één van de weinige preventieprogramma’s die wetenschappelijk onderzocht werd en zijn effectiviteit bewezen heeft.

slide unplugged

bron: Presentatie Unplugged, Münster

De internationale contacten en input gaven ons team alvast een ferme boost om ook volgend schooljaar volop in te zetten op preventie binnen het onderwijs.

Kelly Cathelijn   (mei 2018)

(1) Meer info via www.localize-it.eu

 

Aanverwante info
Unplugged aanbod Team Preventie De Sleutel