Sport leeft in De Sleutel

De positieve impact van sport en bewegen, daar zijn we intussen allen van overtuigd. Het kan een middel zijn om een nieuwe, alternatieve levensstijl te ontwikkelen voor mensen die proberen af te kicken. Binnen onze settings bieden we verschillende mogelijkheden om de positieve aspecten rond sport en bewegen te ontdekken: er zijn vaste sportmomenten binnen nagenoeg elk behandelprogramma, afdelingen krijgen mogelijkheden om deel te nemen aan openbare sportevenementen tegen verlaagd tarief en we ondersteunen gerichte acties die vanuit cliënten zelf komen (vrijwillig sportaanbod in samenwerking met regionale partners).

Tijdens de zomerperiode hebben cliënten vaak extra vrije tijd, maar sporthallen en lesgevers zijn niet beschikbaar vanwege andere sportmanifestaties. Hierdoor valt er tijdens de vakantie een gat. Om dat op te vangen voorzien we tijdens deze periode steeds een alternatief sportaanbod: zo organiseren we 2 omnisportvoormiddagen, verspreiden we een sportkalender en voorzien we een deelname aan een groot evenement. Intussen staat ook het sportprogramma van onze sportclub Xtra Time voor het najaar op punt en kunnen onze cliënten vanaf september opnieuw onder professionele begeleiding via initiaties sporten ontdekken.
 
Juli 2018
IMG 20180727 114815web
Op vrijdag 27 juli werden alle afdelingen uitgenodigd om opnieuw deel te nemen aan ons jaarlijks omnisport tornooi. Al voor het vierde jaar op rij mocht onze sportwerking de cliënten van onze centra verwelkomen om zo mee de kracht van sport te ervaren. Het werd dit jaar een speciale editie, onze omnisportvoormiddag vond plaats onder extreme weersomstandigheden, het was ongelofelijk warm.
IMG 20180727 110227 web

Erg verantwoord om fysiek zware inspanningen te doen was het niet, daarom was  organisatorische flexibiliteit nodig: er werd gekozen voor twee fysiek lichte activiteiten (kubb en walking football), de twee andere activiteiten (frisbee en tsjoekbal) werden lichter gemaakt door zowel het speelveld als speeltijd in te perken. Elke deelnemer hield zonder veel problemen de sportvoormiddag vol, de gezamenlijke kreet op het einde van onze omnisportdag was voor velen een indrukwekkend moment: als we samen de krachten bundelen kunnen we veel aan!

Augustus 2018

In augustus stipten we twee data met rood aan in onze agenda: 26 en 31 augustus. We wisten in de aanloop 9 mensen te overtuigen om mee deel te nemen aan de 1/8e triatlon op zondag 26 augustus in Knokke Heist. Elke deelnemer ontving op voorhand de nodige trainingsschema’s om de 600m zwemmen, 20km fietsen en 6.5km lopen te overbruggen.
 
knokke 2018
Zij haalden met een grote glimlach de finish in Konkke-Heist. Proficiat!  
 
Daarnaast organiseren we op 31 augustus ook een tweede, gezamenlijk, sportmoment voor alle onze afdelingen. In het kader van het participatieproject kregen de cliënten de keuze tussen minivoetbal of oriëntatielopen. Uiteindelijk werd gekozen  voor minivoetbal. Het verslag van het minivoetbaltornooi zal u ook op onze website kunnen lezen!
 
Xtra Time Gent: start to atletiek!
Vanaf 17 september kan elke geïnteresseerde binnen (en buiten) De Sleutel opnieuw deelnemen aan ons “start to atletiek”-aanbod. Onder professionele begeleiding lopen we samen met u een half uurtje op de atletiekpiste van KRC Gentbrugge, het tweede half uurtje ontdekken we andere atletiekdisciplines. Iedereen is welkom, stuur een mail naar [email protected] .   De eerste twee deelnames zijn gratis en volledig vrijblijvend. We gaan dit keer door tot eind december, tijdens  deze maand plannen we deelnames aan verschillende loopwedstrijden.
 
Sander van den Hende
(29 augustus 2018)
 
 

Klik bovenaan op de TAG “sport” voor meer sportgerelateerde artikels.

Bekijk hier een filmpje dat de werking van Xtra Time en onze visie rond “sport en bewegen” mooi illustreert.

Sport als middel tot re-integratie? Bekijk hier een filmpje in de reeks Actua-Zorg door Zorgnet-Icuro