Deelname aan dodentocht was positief alternatief om de festivalzomer te ontwijken (getuigenis)

“Ik ben in recovery, in herstel”. Deze bekentenis verscheen afgelopen zomer op Facebook. Een soort open brief over zijn alcohol- en drugverleden. Daar is dit verhaal van Kenny mee begonnen.

100 kilometer stappen. De dodentocht in Bornem. Kenny (36) was één van de 13000 deelnemers op 10 augustus 2018. Zijn tijd: 22 uur en 42 minuten. De eerste 65 kilometers stapt Kenny met zijn broer. De laatste 25 km met zijn echtgenote.

IMG 20181008 160841011webKenny begon op zijn zestiende te gebruiken, niet meteen problematisch. Vandaag, 20 jaar later, is hij één jaar clean. Hij geraakte verslaafd aan alcohol en amfetamines. Kenny is nu 12 maanden als machinearbeider aan de slag in een bedrijf in Oudegem. Hij is wel nooit zonder werk geweest, dat was er van thuis uit zo ingeprent. Hij werkte voorheen altijd als timmerman, bij een kleine zelfstandige. Tot hij in een depressie belandde. Eigenlijk een gevolg van een eerste poging om op eigen houtje zijn gebruik af te bouwen.   “Ik had op het werk heel veel stress doordat ik dacht dat ik voor alles verantwoordelijk was. Maar dat was niet zo, maar ik kon het niet van mij afzetten. Ik voelde me ook schuldig omdat ik afwezig was”.

“Mijn vrouw was hoogzwanger van ons eerste kindje. En ik was niet eerlijk over mijn steeds problematischer wordende gebruik. Ik had het niet meer in de hand. En mijn steeds vaker opduikende psychoses hebben dat allemaal blootgelegd. Ik hoorde stemmen. Eigenlijk hebben die waanvoorstellingen me ertoe aangezet om te stoppen. Ik hoorde steeds opnieuw personen die het goed met me voor hadden: mijn broer, mijn baas, mijn ma, mijn schoonma. Devine interventions als het ware….”

“Toen ik me uiteindelijk liet opnemen voor mijn depressie in Sint Lucia, woog ik 105 kilogram. Tijdens die opname begon elke dag met één uurtje sport. Daar heb ik de smaak te pakken gekregen via het start tot run-programma: mijn eerste doel was 5 km lopen, en ondertussen gewicht proberen kwijtspelen”.

Drugs en festivals: dat was voor Kenny een dodelijke combinatie. Op den duur kon hij niet meer zonder die partydrugs. “Althans zo had ik mezelf wijsgemaakt”. “Mijn psychiater raadde me dan ook af om opnieuw naar dat ene festival te gaan. Als alternatief ben ik met mijn vrouw een dagje naar de zee getrokken “

“Na zes maanden was mijn depressie overwonnen, maar ben ik door de mand gevallen, ik ben hervallen. Toen hebben ze me gezegd dat ik naar De Sleutel moest gaan”.

Kenny beseft dat hij geluk heeft gehad. Zijn familie en zijn vrouw zijn in hem blijven geloven. Ook al was hij lang een afwezige vader voor zijn 2 kinderen (nu 2 en 5 jaar oud).

Nu probeert hij zijn verloren tijd in te halen. “Ik kan niet alleen zorg dragen voor mezelf. Bovenal geniet ik van mijn plek die ik in het huishouden opneem, ik kan wassen, koken,… en ik mag zorg dragen voor mijn kinderen. Ik heb nu een band met hen, dat is geld waard. Wie in een wereld van gebruik leeft, staat daar niet bij stil”.

Het verhaal van Kenny is bijzonder. Hij gaf openlijk op Facebook toe dat hij verslaafd is aan alcohol en drugs. “Alcoholist en verslaafde ben je voor het leven. Alertheid voor triggers en valkuilen zijn een onderdeel van mijn dag, zoals zovelen in recovery”, zo schreef hij. Hij dankte in het talloze keren gedeelde bericht zijn begripvolle familie en vooral zijn vrouw (“ze verdient een standbeeld”), zonder wie hij deze bekentenis niet zou kunnen schrijven.

“Na dat bericht op Facebook kreeg ik overweldigend veel reacties. Allemaal positief, zelfs van de burgemeester. Ook mijn oproep ten voordele van De Sleutel kreeg veel gehoor”. Vandaag weegt hij 25 kilogram minder dan bij zijn opname. Hij post nog bijna dagelijks een quote, veelal verband houdend met de verslaving waar hij mee aan het afrekenen is.

Laagdrempelige hulp

Gedurende 1 jaar was Kenny in ambulante begeleiding bij De Sleutel. “Ik kwam wekelijks op gesprek. Chapeau voor het werk van jullie hulpverleners: jullie zorg is onbetaalbaar. Het is hier heel laagdrempelig. Ik wou hier zijn, ook omdat ik bij mijn therapeut geen geheimen moest hebben. Niemand wees me met de vinger. Jullie stonden me bij wanneer ik een herval meemaakte. Omdat ik de mensen van De Sleutel zo dankbaar ben, wou ik iets terugdoen. Het motiveert me ook bij mijn herstel om lotgenoten te kunnen helpen. Vandaar dat ik me voor mijn deelname aan de dodentocht heb laten sponsoren per gewandelde kilometer (1)”.

“En hoe slaagde ik erin om te stoppen? Het ligt bij jezelf, je moet het zelf willen. En van dan af: elke dag alert zijn, niet hervallen in oude gewoontes…” Kenny beseft dat het snel kan keren. “Maar ik weet nu hoe ik in mekaar zit en waar ik moet op letten. Ik herken het. Ik ben bewust gestopt met de therapie. Ik was er klaar voor.. Ik heb veel gepraat. Nu is dat is verleden tijd”.

Dodentocht

dodentochtwebDe deelname aan de dodentocht op 10 augustus ervaarde hij als een rollercoaster. “De laatste kilometers met mijn vrouwtje waren heel emotioneel geladen. Minuten lang wandelde ik op karakter, al schreiend, mede door mijn vermoeidheid. Alles doet pijn, je bent moe, maar ook fier, … 100 km dat is afzien. Dat was wel wat anders dan weerstaan aan de craving… En ik bewees dat ik die uitdaging tot een goed einde kon brengen. Finishen gaf een ongelofelijk goed gevoel. “Ik ben geschrokken van wat ik in mijn mars had. Ik ben een doorzetter, zo heb ik mezelf nu leren kennen. Maar ook in mijn druggebruik was ik dat al. Tot dat inzicht ben ik gekomen”.

“Mede dankzij deze dodentocht heb ik de festivalzomer goed doorstaan. Ik kon mijn vrije tijd anders invullen”. Volgend jaar is het de 50-ste dodentocht, een feesteditie. Dan wil ik er weer staan. En ik heb nog dromen. Ooit wil ik de marathon lopen en ik wil mijn medicatie verder afbouwen”.

 

Opgetekend door Paul De Neve (oktober 2018)

 

(1) In totaal wist Kenny met zijn actie meer dan 4000 euro in te zamelen t.v.v. De Sleutel