Musiceren met Los Sleutelbos kan helend werken

De Sleutel heeft sinds enige tijd een eigen muziekgroepje: Los Sleutelbos. “Muziek kan therapeutisch werken. Het is voor sommige mensen een bijkomende tool om mee aan de slag te gaan. Het kan ook helpen om het hoofd eens leeg te maken. En het werkt ontspannend”.

Aan het woord is initiatiefnemer dr. Rik Verstrepen. Zelf is hij muzikant in hart en nieren. Hij speelt reeds viool van zijn 8 jaar. De muziekband “Los Sleutelbos” is gegroeid uit een kleinschalig muziekproject, mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning vanwege Rotary Oudenaarde en de (intussen afscheidnemende) Oost-Vlaamse gouverneur Briers.

De Sleutel biedt een waaier aan mogelijkheden en activiteiten die kunnen helpen om “vrije tijd” in te vullen.  Sport, kunst, fotografie, koken en ook … muziek. Het is een zoektocht naar nieuwe of oude passies om het leven opnieuw zin te geven.

“We komen eenmaal per week met cliënten uit verschillende afdelingen samen in een repetitielokaal van PC Guislain te Gent. Voor sommigen, bijvoorbeeld uit het CIC, doet het deugd om gewoon al eens buiten te zijn. Het gebeurt tijdens de vrije tijd, het is dus geen muziektherapie. Maar we zien dat het de mensen deugd doet”, zo stelt Rik.  Drugs gebruiken is voor veel mensen een manier om hun emoties tijdelijk te verdoven. “Muziek kan als een trigger werken. Het kan heel sterke emoties naar boven halen. Soms kan het overweldigend zijn. Omdat we de cliënten kennen, kunnen er wel nadien tijdens de behandeling mee aan de slag. Het wordt dus opgevolgd door de begeleiding”.

Op zaterdag 20 oktober trad de Los Sleutelbos-band, olv Rik Verstrepen, voor het eerst op in de Meander van Psychiatrisch Centrum Guislain te Gent. De groep – cliënten en begeleiders – bracht covers van Gorki tot John Lennon. Het optreden kaderde in “Jardin de Fair”, de openluchttentoonstelling die reeds voor de vijfde maal werd georganiseerd door PC Guislain.

Rik herinnert zich dat kort voor het eerste optreden één van de bewoners dreigde af te haken. “Hij was volledig geblokkeerd. Uiteindelijk waren het de medecliënten die hem over de streep hebben getrokken. Een mooie voorbeeld van de kracht van zelfhulp”.

 

repititie web De groep tijdens een repetitie. Het muziekproject past in de zoektocht van onze cliënten naar nieuwe of oude passies die hun leven opnieuw zin kunnen geven

Dankzij zijn ruime ervaring in verschillende muziekgroepen en -genres slaagt Rik er probleemloos in om elkeen, met goesting om te musiceren, een eigen plek te geven. Rik : “Ik hecht veel belang aan de inbreng van de bewoners.  En tijdens het optreden tracht ik maximaal alles uit handen te geven. Via de arrangementen zorg er ik er vooral voor dat we muzikaal ergens landen.“

“Proficiat aan de muzikanten”

De groep kent geen vaste samenstelling. Rik: “Er is wel een concept. Cliënten met goesting worden aangevuld met een vaste kern van begeleiders die ook musiceren”. Na een kleine oproep bij collega-hulpverleners, boden zich spontaan meerdere vrijwillige muzikanten aan.

Enkele indrukken.

“Ik schreef enkele jaren geleden een werk uit voor de residentiële drughulpverlening, met als titel ‘Music, a natural high!’.  Ik heb toen persoonlijk mogen ervaren hoe cliënten na een uurtje muziek een boost kregen en een ‘tevredenheid’ konden ervaren.  Ik heb dus geenszins getwijfeld om deel te nemen aan dit muziekproject. Na slechts twee maanden repeteren is er een mooie set in elkaar gestoken en het resultaat mocht er zeker zijn. Proficiat aan de muzikanten!” , zo stelt An Schelfhout van dagcentrum Gent

Allisa (onthaalmedewerker in het CIC)  speelt klarinet bij Los Sleutelbos en blikt tevreden terug. “Ik ben onwaarschijnlijk trots op onze bewoners. Al van bij mijn eerste repetitie merkte ik dat de bewoners zich echt durven smijten. Ik zie dat ze ook een zekere fierheid uitstralen. Terecht. Het eerste optreden was heel leuk. Ik heb er echt van genoten om samen met collega’s en bewoners muziek te spelen. Het verbindt ons op een andere manier”.

“Ikzelf neem graag deel aan het muziekproject omdat ik vind dat het onze cliënten de kans geeft om aansluiting te vinden met de ‘gewone’ wereld. Het is een manier om hen te leren dat je je kan amuseren en ontspannen bij het maken van muziek…. Muziek heeft ook iets universeels en breekt alle grenzen tussen mensen… en dus ook deze tussen hulpverlener en cliënt, “ zo stelt Mieke van de sociale dienst TGG, die mee instaat voor de vocals.

optreden heel kleinLos Sleutelbos heeft ambitie voor de toekomst. “Binnenkort gaan we optreden op een graduatiefeest en we werden ook gevraagd voor een feest van het tussenhuis op 20 december. We zijn gelanceerd”, zo blikt Rik vooruit.

Enkele cliënten aan het woord

“Ik luister graag naar metalcore. Lang geleden heb ik muziekschool gevolgd. Ik heb 7 jaar in een koor gezongen en 3 jaar piano gevolgd. Maar eigenlijk wou ik vroeger altijd gitaarspelen. Ooit was ik zanger in een coverbandje. Achteraf heb ik dan een jaar gitaarles gevolgd.  Nu probeer ik dat autodidactisch verder aan te scherpen. In mijn gebruikersperiode heb ik de muziek aan de kant geschoven. Nu ik de stap naar een clean leven probeer te nemen, ben ik op zoek gegaan naar wie ik vroeger was, wat ik fijn vond en waarin ik mijn emoties ook kan uiten. Toen ik in TG aankwam viel mijn oog al heel snel op een oude gitaar met amper drie snaren. Ik heb deze wat opgeknapt en het feest was begonnen. Ik was superblij toen ze me het muziekprojectje voorstelden. En nog blijer dat we zelf muziekstukken konden voorstellen. Het is ook tof dat er heel wat instrumenten voorhanden zijn.
(D, 21 jaar )

Muziek is mijn grootste uitlaatklep: ontspanning, amusement, een manier om mij te uiten (luid en duidelijk), maar ook een soort verwerkingstherapie….Ik vind het een uitdaging om steeds beter te proberen worden. Het optreden vond ik heel tof om te doen. Alleen spijtig dat het zo snel voorbij was. On to the next one J.”
(J, 27 jaar)

“Ik heb niet echt favoriet muziekgenre. Eigenlijk luisterde ik daar niet zo bewust naar en kende ik er niet veel van. Omdat we de kans kregen om deel te nemen, wou ik wel eens ervaren wat het is om te leren zingen. Ik vind het wel tof om mee te doen. Het geeft me een gevoel van vrij zijn. Ik zou graag saxofoon willen leren spelen. Ik hou van die warme klanken. Ik hoop door dat zingen sterker in mijn schoenen te staan. Muziek kan me helpen om mezelf terug te vinden,  wie ik werkelijk ben”
(J, 28 jaar)

“Ik luister graag naar reggae en hiphop. Ik ben van kleins af met muziek bezig. Ik heb muziekschool  gedaan, een jaar notenleer en daarna gitaar… Ik zag het meteen zitten om mee te doen, zeker ook door de close band met de vrienden. Met muziek bezig zijn, geeft me een adrenalineboost.  Het maakt ook altijd een slechte dag goed. Ik vond het ook de max dat we zelf nummers mochten aanbrengen.”
(S, 22 jaar)

 

 

Lees hier meer over het muziekproject