Rowing for life laat bewoners TG’s proeven van roeien

Meer dan 80 roeiers waagden zich op zaterdag 22 december onder een prachtige zon aan Rowing For Life. Dit evenement, in het kader van de Warmste Week, werd georganiseerd ten voordele van Xtra Time, de omnisportwerking van De Sleutel. Rowing for Life groeide op initiatief van Weerwerk-medewerker Marnix en dankzij de samenwerking met de Vlaamse Roeiliga en VVR (*).

De laatste weken van 2018 konden de bewoners van de twee therapeutische gemeenschappen (TG) van De Sleutel in Gent proeven van een nieuwe sport: roeien.  De 2 roei-initiaties werden georganiseerd onder de vakkundige begeleiding van Rowing VVR en de Vlaamse Roeiliga.

Sportmedewerker Sander: “Het volgen van deze initiaties in officiële C4-bootjes gaf de cliënten de mogelijkheid om gratis deel te nemen. Op voorhand hoopten we op zoveel mogelijk deelnemers van uit de TG’s. We konden meer dan 20 bewoners mobiliseren. Zowel trainers als begeleiders zaten na de eerste initiatie met een bang hartje: is deelname met zo’n korte voorbereiding niet te ambitieus?

rowing web1

Na afloop van de 2e initiatie bleken 4 cliënten er in geslaagd om 5 km op het water af te leggen. Dat gaf een boost! Misschien is deelname van een select groepje, onder vakkundige begeleiding van andere roeiers en stuurmannen, toch mogelijk? Uiteindelijk namen 6 bewoners van de TG’s succesvol deel aan het evenement. Alle deelnemers stapten onder een stralend zonnetje en met de glimlach in de roeiboten richting Graslei. Ook niets dan glunderende gezichten bij hun terugkomst aan de Vissersdijk. Een machtig gevoel voor iedereen die dit mee hielp realiseren!”

rowing Naast een positieve boost leverde het evenement ook 1130 € op. Een mooi bedrag dat op maandag 24 december symbolisch tijdens de Warmste Week in Wachtebeke werd afgegeven.

 

Xtra Time: Wat?

Vorig jaar organiseerde Xtra Time een spinningmarathon ter gelegenheid van de Warmste Week. Dit jaar zocht men een nieuwe uitdaging, bij voorkeur in combinatie met de “kennismaking” van een nieuwe club voor ons doelpubliek. Sander: “Samen met Erwin, Marnix (Weerwerk-medewerkers) werd een brainstorm-actie opgezet. Bij voorkeur organiseerden we een actie met een sportorganisatie uit de regio, op die manier konden geïnteresseerden later vlot de stap zetten naar de reguliere werking. Roeien was één van onze leuke pistes, de connecties van Marnix (VVR en Vlaamse Roeiliga) zorgden ervoor dat alles in een stroomversnelling geraakte, en zo geschiedde!”

Een cliënt getuigde achteraf: “Wat Xtra Time doet en organiseert, dat vind ik echt chic. We ontdekken nieuwe sporten, samen met andere organisaties en zetten zo stappen in ons traject naar een zinvolle tijdsbesteding. Ik dacht er vroeger nooit aan om naar zo’n roeiclub te gaan. Vandaag overweeg ik om mij aan te sluiten en de sport verder te ontdekken”.

Dit citaat verduidelijkt waarom De Sleutel blijft inzetten op sport en bewegen: sport kan een middel zijn om kansengroepen te re-integreren binnen onze maatschappij. Sander: “Laat ons hopen dat ook de buitenwereld en onze ondersteuners – we kunnen dit niet alleen – hiervan overtuigd blijven. Met dit evenement geven we alvast opnieuw een krachtig signaal”.

rowing web2

Xtra Time ondersteunt de wekelijkse sportinitiaties in onze afdelingen en werkplaatsen. De lesgevers rekruteren we bij Sport Werk. Op die manier kunnen cliënten – gekaderd in het programma dat ze volgen – kennismaken met nieuwe en minder nieuwe sporten. Er is ook een sportaanbod in de vrije tijd. Samen met lokale sportactoren wordt op zoek gegaan naar samenwerkingsverbanden om iedereen die dat wil te laten kennismaken met nieuwe, laagdrempelige beweegmogelijkheden in de vrije tijd. Het vrijwillig sportaanbod van Xtra Time stelt zich open voor eenieder die op een laagdrempelige manier wil kennismaken met sport. Regelmatig nemen we ook deel aan evenementen zoals 1/8e triatlon, midzomernachtrun, Gentse Trail, Antwerp 10 miles,… ). Sinds kort is er opnieuw een start to atletiek in Gent,… een gelijkaardig aanbod wordt bekeken voor in Antwerpen.

Voor een actuele agenda, ga naar: www.xtratime.vlaanderen of  mail [email protected].

 

Paul De Neve

(*) VVR is een Gentse roeivereniging, de enige zelfstandige roeiclub voor masters in België