Ervaringsdeskundigen kleuren kennismakingsbezoeken RKJ

De komende maanden organiseert het RKJ een aantal kennismakingsbezoeken. Uniek aan dit concept is dat het programma tijdens het bezoek mede wordt voorgesteld door een ervaringsdeskundige. Twee van de vroegere cliënten (*) van het RKJ vertellen waarom ze hun samenwerking aan deze bezoeken zo belangrijk vinden.

Wat is jullie rol tijdens zo’n kennismakingsbezoek en wat mag men verwachten?

J: Ik zal erbij zijn tijdens de rondleiding, eventuele vragen die er zijn kunnen dus ook aan mij gesteld worden. Ik zal dan antwoorden vooral uit eigen ervaring. 
A: De bedoeling is inderdaad dat we als ervaringsdeskundige onze kant van het verhaal laten horen. Ik zal vanuit mijn vroegere ervaringen als druggebruiker vertellen over de hulp die ik in het RKJ kreeg. Zelf heb ik van alles meegemaakt, zowel de slechte ervaringen van drugs als het “plezier op het moment zelf”. Ik hoop dat ik voor de jongeren iemand kan zijn waar ze zich in kunnen terugvinden, dat ik voor hen een voorbeeld kan zijn waar ze zich kunnen aan optrekken.

Waarom zet je deze stap?

J: Ik heb heel veel te danken aan dit programma, waardoor ik weet dat het mensen echt kan helpen. Als er een mogelijkheid is om door mijn aanwezigheid de jongeren te helpen in hun keuze om hiervoor te kiezen, wil ik die kans graag grijpen.
A: Ik gun iedereen een gelukkig leven, sommige jongeren weten of beseffen niet dat er een uitweg is of krijgen de kansen niet. Iedereen verdient rust en liefde. Soms is drugs maar een uitweg. Ik heb het geluk gehad het te redden zodat ik nu kan leven in normale situaties en omgevingen. Dus gun ik iedereen hetzelfde.

Wat vind je positief aan dit programma?

J: Dat er tijd wordt gestoken in de jongere als individu, er wordt echt geluisterd en mee nagedacht.
A: Ikzelf volgde 5 jaar geleden met succes het programma en wil het warm aanbevelen. Het was een grote hulp. Ondertussen is er ook een en ander veranderd ten goede. Als de jongeren de wil en de moed kunnen opbrengen om de verschillende modules te doorlopen, dan zullen ze later gegarandeerd beter neen kunnen zeggen tegen allerhande verleidingen. Het programma werd inhoudelijk versterkt. Het is super hoe de jongeren er nu opgevolgd worden en ook vooraf uitleg krijgen. Hierdoor hebben jongeren een beter gevoel en willen ze zelf aan de slag gaan in het programma. En heel belangrijk: de opvolging na het verblijf in het RKJ! Ook is het leuk om te zien dat er aan het gebouw en het interieur aanpassingen werden gedaan.

Wat leerde je in het RKJ?

J: Voor mij was dat het leren relativeren. Moeilijke periodes horen nu eenmaal bij het leven. In het RKJ heb ik geleerd hoe hiermee om te gaan en mezelf niet te verliezen in negatieve emoties. 

A: Ik heb elke dag nog steeds veel aan alles wat ik er leerde! In mijn omgang met mensen, met de wereld, de volwassenen,… Als je onder invloed van drugs bent, zie je de wereld niet meer zo helder… Ik heb dankzij het programma in 2013 mezelf gevonden, mijn karakter en emoties. Ik besef ook dat ik geluk heb gehad dat ik verder school kon lopen in het RKJ. Zonder de hulp van de leerkrachten in het RKJ was het niet gelukt om mijn getuigschrift te halen.

J: De schoolfaciliteiten waren er tijdens mijn aanwezigheid nog niet. Dat is inderdaad een zeer positieve aanvulling! 

ziekenhuisschool web 

A: Verder ben ik zeer dankbaar aan het RKJ om me de jonge vrouw te maken die ik vandaag ben. Ik kon me niet inbeelden waar ik zou staan zonder die hulp! Niemand vraagt graag hulp. Maar als je stil staat bij dingen, dan besef je wel dat het zo niet verder kan. Ik zie het echt als een programma waar aan jouw gewerkt wordt. Met de STEUN van het programma en zeker ook dankzij de band met de jongeren en de begeleiders lukt het als je het jezelf toelaat. Ik ben het RKJ en De Sleutel heel dankbaar dat ze me opnieuw een toekomst hebben gegeven.

 

PRAKTISCH

Wanneer?

De kennismakingsbezoeken zijn gepland (van 14 tot 16 u) op:

  • Woensdag 24 april 2019
  • Dinsdag 21 mei 2019
  • Woensdag 19 juni 2019

 

Waar?

RKJ Zuidmoerstraat 165, 9900 Eeklo

Inschrijven?

Inschrijven via tel: verplichte reservatie via 09/3772526. Het aantal plaatsen is beperkt!
Uw inschrijving is pas definitief nadat wij per mail een bevestiging hebben gestuurd

 

(*) om redenen van privacy gebruiken we initialen

 

Meer info