Lachgas: niet zo onschuldig als het lijkt

LachgaspatronenLachgas is een vluchtig snuifmiddel. Het werd vroeger als narcosemiddel bij operaties gebruikt. Het leidt tot een aangename, euforische roes en gaat vaak gepaard met lachbuien. Lachgas wordt meestal gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten. Men laat het patroon leeglopen in een ballon en daarna wordt het gas uit die ballon ingeademd. Via de longen komt het gas in het bloed terecht, waarna het uiteindelijk de hersenen bereikt. Gebruikers kunnen gemakkelijk aan lachgas geraken omdat het vrij verkrijgbaar is in de winkels. Bovendien is het een goedkope drug. Het effect van lachgas is kortdurend, maar daarom niet minder schadelijk.

Het inhaleren van lachgas veroorzaakt een zuurstofgebrek in de hersenen. Dat veroorzaakt de roes, maar leidt ook tot concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Als lachgas rechtstreeks wordt geïnhaleerd, kan de huid of de mondholte bevroren raken, met (soms ernstige) brandwonden tot gevolg.

Het artikel werd geschreven op basis van informatie van Jellinek.

Aanverwante informatie:

Lachgas straks ook bij ons verboden? Lees er hier meer over

Experts waarschuwen voor de gevaren van lachgas. Lees er hier meer over.

Enkele jongeren moesten een huidtransplantatie ondergaan na het gebruik van lachgas. Lees hier het volledige bericht.

Bekijk hier de interessante reportages van nos.nl (18 mei 2019).