Varen voor het goede doel: in gesprek met initiatiefnemer Steven Desloovere

Op 13 september 2020 was het de beoeling om de 17-de editie te organiseren van “Varen voor het goede doel”. Het concept: je doet een leuke activiteit en tegelijkertijd sponsor je het goede doel. Schippers met zeilboot ondernemen een tocht op zee, binnenvaarders varen van Nieuwpoort naar Diksmuide met hun motorjacht. Deelnemers kunnen kiezen tussen zeezeilen of een tocht op een jacht. JAmmer genoeg kan de editie dit jaar wegens corona niet doorgaan. 

“Als jachthaven vinden we het belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren aan het maatschappelijk welbevinden”.

Gepassioneerd zeiler Steven Desloovere vertelt ons over het luik van de zeezeildag. (Lees onderaan meer over andere luik de rivertocht)

steven

“30 jaar geleden liep hier in de jachthaven van Nieuwpoort een vergelijkbaar project. Toen we een nieuw goed doel zochten, ben ik na een goed gesprek met Johan Maertens toevallig bij De Sleutel terechtgekomen. Ik voelde meteen een connectie. Op zoek naar zinvolle tijdsbesteding, iets vinden met een kick en uitdaging in het leven zonder op drugs te moeten vallen, ja dat kan zeilen echt wel zijn,” zo vertelt Steven, verantwoordelijke van de Vlaamse jachthaven in Nieuwpoort.

web zee zeezeildag zomer 2012 190

“Het is belangrijk dat we beseffen dat we gelukkig zijn, en wie kent er niet iemand in familie of vriendenkring die een verslaving heeft. Je weet dat het met iedereen kan gebeuren”.

“We zijn eerst gestart met het aanbieden van een opleidingstraject voor de bewoners van de Therapeutische Gemeenschap van De Sleutel. Dat was een volledig traject: eerst het theoretische pakket en daarna op de Antwerp Flyer uitvaren en de praktijk gaan oefenen. Op de zeezeildag konden zij dan uitvaren met de trainingsboot”.

Dit jaar vindt de 17-de editie plaats. De naam is intussen van Zeezeildag naar Varen voor het goede doel veranderd. Naast het zeilen op zee is er nu immers ook de mogelijkheid om te varen op de binnenvaart (*), van Nieuwpoort naar Diksmuide en terug.

Steven heeft altijd graag gezeild. De liefde gaat terug naar zijn jeugd, toen hij actief was als redder aan zee. Het was de periode dat het surfen opkwam. Tijdens zijn studies LO aan het sportkot in Leuven kwam hij in aanraking met Armand Lammens, de toenmalige directeur-generaal van Bloso. Hij maakte er een sciptie over “Bloso in de branding”, een project ter promotie van zeesporten, zoals catamaranzeilen, windsurfen en zeekajakken. “In mijn betoog stelde ik dat het een zeer goed initatief is maar dat ik het beter zou organiseren in plaats van er rond te schrijven”, zo vertelt Steven. En dat gebeurde. Eerst startte hij de watersportvereniging op het strand in Heist, nog steeds één van de grootste van het land. “Na 7 jaar kreeg ik de vraag om naar de jachthaven van Nieuwpoort te komen. Ik ben er nog altijd verantwoordelijk”. Die jachthaven telt 1.000 ligplaatsen. Er is een restaurant en bar, een drijvend pompstation,.. En er is ook een grote zeezeilschool met meer dan 1.000 leerlingen en 8 praktijkjjachten. “Het watersportcentrum aan de St.-Pietersplas in Brugge maakt hier ook deel van uit. Daar leren we jonge mensen allerlei watersporten, in internaat of externaatsverband, er is daar ook een sporthotel met 16 kamers”. In het totaal zijn er een twintig tal vaste medewerkers en 130 losse medewerkers, waarvan een groot deel de lesgevers zijn in Nieuwpoort en Brugge.

“Ik ben ook een hele tijd actief geweest als trainer in de 470-categorie (een tweepersoons boot). Vanaf 1987 werd ik binnen deze categorie nationale coach waar ik o.a. de eer had om samen te werken met de broers Bellemans. In 1992 ben ik met hen naar de Olympische Spelen getrokken in Barcelona. Daar behaalden ze een verdienstelijke zestiende plaats. Na de Spelen ben ik gestopt als trainer.”
Na een tijd koesterde Steven de droom om een eigen catamaran te kopen en de wereld rond te zeilen. “Die droom werd concreet toen ik in 2008 een boot kocht. In 2010 ben ik dan samen met mijn vrouw de wereld rondgereisd van Nieuwpoort naar Nieuwpoort. We hebben er 2 jaar tijd voor genomen. Dat was een fantastische reis. We hebben ongelooflijke dingen beleefd, fantastische mensen ontmoet, … We zijn van plan om die reis binnen 3 jaar nog eens over te doen”.

foto varen voor het goede doel 2017

Varen voor het goede doel:  “De essentie is voor mij iets doen voor het goede doel en dat terwijl ik de leuke dingen van het leven kan combineren : ontmoeten van allerlei soorten mensen, mijn passie kunnen delen en genieten van de verhalen achteraf !”

Steven zeilt nog regelmatig. “Elk weekend ga ik met mijn goede vriend, een huisarts hier in Nieuwpoort, de zee op, in de koude wintermaanden is dat vaak maar een paar uur, in de zomer is dat makkelijk een hele dag.

“Op de zeezeildag ben ik zelf ook al als skipper meegevaren. De dingen die bijblijven zijn de keren dat het minder goed zeilweer was: weinig wind en prachtige zonneschijn, dan keert iedereen rustig terug. Wij zeilers onthouden meer de keren van straffe wind, van maneuvers. Ik herinner me nog een keer, het was mooi weer toen we vertrokken op zee en plots stak er harde wind op. We moesten de zeilen stuk voor stuk naar beneden halen. De zeilers voor 1 dag waren dan een beetje angstig, tot we weer de haven binnen voeren. En dan komen de tongen los. Op de boot tijdens het zeilen worden er al wat verhalen uitgewisseld. Tijdens de receptie, verzorgd door de 51club, is de 3 beaufort intussen 10 beaufort geworden. Onze bar draagt dan ook de naam 10 beaufort !”

Steven: “Ieder jaar opnieuw vragen wij aan zoveel mogelijk schippers om de tweede zondag van september uit te varen voor het goede doel. De financiële bijdrage van de passagiers gaat integraal naar “De Sleutel”, een centrum voor preventie en hulpverlening voor mensen met een drugprobleem en “Sail4Children Tama Moana” een uniek therapeutisch zeezeilproject.”

Een tip?
Eigenlijk moet je enkel je goede humeur meebrengen, dan is alles zeer mooi. Je kan per familie of vriendenkring samen op 1 boot zitten. Dat kan niet altijd passen, je kan met maximum 5 per boot meevaren. Als je met een grotere groep inschrijft, dan word je verdeeld over verschillende boten, dan is er gemixt sociaal contact. Je zit een tijdje samen aan boord. Er komt van alles aan bod, dat is het mooie.

Steven: “Iets doen voor het goede doel en ondertussen de leuke dingen van het leven combineren: ontmoeten van allerlei soorten mensen, mijn passie kunnen delen en genieten van de verhalen achteraf. Kortom een aanrader!”

opgetekend door Els Vanneste (april 2020)

(*) Maak hier kennis met het luikje van de riviertocht

Varen voor het goede doel :

“De essentie is voor mij iets doen voor het goede doel en dat terwijl ik de leuke dingen van het leven kan combineren : ontmoeten van allerlei soorten mensen, mijn passie kunnen delen en genieten van de verhalen achteraf !”