Varen voor het goede doel: enkele getuigenissen

Op 13 september 2020 was het de bedoeling het water op te gaan voor de 17de editie van “varen voor het goede doel”. Het concept: je doet een leuke activiteit en tegelijkertijd steun je De Sleutel. Schippers met zeilboot ondernemen een tocht op zee, binnenvaarders varen van Nieuwpoort naar Diksmuide met hun motorjacht. Deelnemers blikken tevreden terug. Jammer genoeg moest beslist worden om de editie van  dit jaar niet te laten doorgaan. 

Marianne – slechtziend en grote zeeliefhebber

Ik kreeg de kans om mee te gaan op de zeezeildag en ik ging daar onmiddellijk op in. Hoe krijg je anders de gelegenheid om eens mee te varen op een zeilboot, en dan nog wel op zee ! Ik ken niemand persoonlijk die een zeilboot heeft.

131444 Marianne webIk hou enorm van de natuur. En als slechtziende ga ik steeds op zoek naar hoe ik de natuur in zijn puurheid kan ervaren. Ik hou erg van de zee. Wandelen langs de kustlijn, het water aan mijn voeten, de wind in mijn haren. Zeilen had ik nog nooit gedaan op volle zee. Dus die kans wou ik niet laten liggen. Iets leuks doen en tegelijkertijd mijn steentje bijdragen voor anderen.

Als ik terugdenk, zie ik de wind over mijn huid, proef ik opnieuw de zoute wind en de zon die feller brandt en tegelijk de sensatie van op het water zitten, het deinen op en neer, het schuin hangen in de boot bij sportieve wind. Ik heb ook zelf mogen sturen, je voelt of de wind strak in de zeilen zit, je hoort of het zeil klappert of niet.

Naast de natuur ervaren, staat de zeezeildag ook voor het ontmoeten van nieuwe mensen, het horen van nieuwe ervaringen. Ik leef erg op als ik belevenissen hoor van mensen, als ze vertellen wat ze doen in het leven, hoe ze bijvoorbeeld zelf in aanraking kwamen met zeilen, hoe hun leven en zeilen in elkaar verstrengeld raakten.

“Op de achtergrond hoor je het zachte getingel van de touwen tegen de mast, je ziet de boten zachtjes wiebelen op de zee, de zon glinsterend op het wateroppervlak”

Op de boot zit je met een gezelschap tot ongeveer 5 zeilers en de kapiteins en dat schept een band, gezelligheid. Het zijn ander soort gesprekken als je samen in hetzelfde schuitje zit.

Het is ook erg fijn om te merken hoe iedereen goed voor elkaar zorgt. Ik wist niet hoe ik het wc moest doorspoelen, ik heb een beetje hulp nodig om op de boot te geraken, … maar iedereen helpt elkaar. De schippers geven ook tips over hoe je het beste zeeziekte kan voorkomen.

Als ik een tip mag geven : zorg dat je wat gegeten hebt, maar ook niet te veel. Als je voelt dat er toch wat storm in je buik komt, kijk dan recht voor je uit dan gaat het wel beter. Voorzie waterdichte kledij, niet alleen een jas, maar een regenbroek komt soms van pas door het opspattend water. En voor de rest is alles voorzien, eten en drinken en de ambiance, dus schrijf gewoon in dan zien we elkaar daar !

getuigenis2rotateLISE 12j

Mijn moeke werkt bij De Sleutel. Ze weet dat ik graag vaar met een boot. Mijn meter heeft een motorjacht waar je met 2 op kan slapen en ik ga daar graag naar toe. Dus ik ga graag mee! Intussen ben ik al 3 keer meegegaan op de zeezeildag. De eerste keer was een beetje spannend omdat op zee varen toch anders is dan op een kanaal varen. Maar ik kan er goed tegen, hoor.

Als ik aan de zeezeildag terugdenk, dan zie ik mezelf samen met mijn vriend en mijn broer vooraan op steven van de boot liggen. We mochten met een leeflijn, die we vast moesten haken, van voor naar achteren op de boot. We keken uit over de golven, de glinsterende zonnestralen en zalig wiebelend op het water.

Of je zelf iets mag doen op de boot hangt af van welke boot het is en het vertrouwen van de kapitein. Natuurlijk ook van hoe sterk de wind is. Zelf heb ik mogen sturen. Dan moet je de wind in de zeilen goed in de gaten houden. Er hangen draadjes in het grote zeil, en zo kan je goed zien of de wind strak zit.

Welke tip of advies ik zou geven ? Wel als je snel misselijk wordt, kan je maar beter op voorhand een pilletje nemen. Verder kan ik aanraden om warme kledij en een goede regenjas te voorzien, tegen de wind en opspattend water.

Na het varen is er een receptie, en daarna kan je nog blijven voor een BBQ. Dat is lekker en ook gemakkelijk.

Robbe 14j

De eerste keer ging ik mee omdat het een gezinsuitstapje was, de volgende keren keek ik er zelf naar uit. Ik wist wat me te wachten stond. En ik word niet snel zeeziek.

DSC05448 robbe webIk heb de vlag mogen hijsen en zelf mogen sturen (zie foto). De kapitein leert ons ook telkens wat zeillatijn : de giek, reven, stuurboord en bakboord, …

Een leuke herinnering, dat was toch wel toen de kapitein een vislijn uitrolde ! We zaten midden op zee, de kapitein haalde een vislijn uit zonder hengel. Er hing wel een haakje aan. Een hele tijd dobberde de lijn rustig achter de boot aan. Plots ging de lijn strak en steeg de spanning in de boot. Zou het echt zo simpel zijn om een vis te vangen of hebben we een plastiek fles aan de haak geslagen? We haalden de lijn binnen, en waarachtig er hing een vis aan ! Ik haalde de vis van de haak, en poseerde voor de foto. Hoe zot is da ? Ik heb hem dan vlug terug gegooid in zee. Ik hoop dat hij maar een klein wondje had en rustig verder kon zwemmen.

“Oh, weet ge nog, toen we kletsnat van de inschrijving naar de boot liepen en dan een echte zeiltocht kregen met woeste golven ? Het was een zeiltocht die het kaf van het koren scheidde. De zeerotten genoten van het echte zeilweer, diegene met gevoelige magen kleurden snel geel en groen.”

Toen we op de wedstrijdboot zaten, dan mochten we een boot uitkiezen, en dan probeerde de kapitein sneller te zijn dan die boot. We gingen razend snel. Heerlijk.

Een tip ? Als je snel misselijk wordt, ga je best niet mee. En je hoeft niet bang te zijn als de boot schuin hangt, want dat is normaal om door de wind te varen. En nog een tip : blijf gerust voor de BBQ, want dat is erg lekker, er is een ruim assortiment van groentjes en vlees.

opgetekend door Els Vanneste (april 2020)

Ga hier naar de website van Fifty One Club om in te schrijven