Schipper met passie zeilt ten voordele van De Sleutel

Op zondag 11 september organiseren we opnieuw onze Varen voor het Goede Doel. De regatta vol prachtige jachten vaart dan weer uit ten voordele van De Sleutel en Tama Moana. Enkele tientallen schippers offeren elk jaar een vrije dag zomaar op  om wildvreemde passagiers mee te nemen op zee. Vanwaar die betrokkenheid?  Schipper Yvan nam al verschillende malen deel en nam telkens een aantal zeezeilvaarders mee op zijn zeilboot. Hij vertelt over zijn passie voor zeilen en wat je als passagier mag verwachten?

Yvan zijn boot ligt reeds een tiental jaar in de VVW van Nieuwpoort, de uitvalsbasis van de Zeezeildag.  Yvan is professioneel met muziek bezig en geeft les in het deeltijds kunstonderwijs. “Als  pianoleraar zie ik veel kleine gasten groot worden. Dat maakt je wel heel bewust. Je ziet die evolutie van kind naar puber tot volwassene. Dan merk je dat sommigen begeleiding nodig hebben, nood hebben aan een luisterend oor”.
 
Toen Yvan voor het eerst – via een steigergenoot – iets over dit Zeezeil-event hoorde, voelde hij zich meteen betrokken. “Noël Ongena, één van de drijvende krachten van de Zeezeildag, lag met zijn boot schuin tegenover die van mij. We zagen elkaar in de beginperiode vele maandagen na elkaar. En van het een is het ander gekomen. Hij begon over de samenwerking te praten. Daar wilde ik wel mijn steentje toe bijdragen, zeker omdat het in het verlengde ligt van mijn beroepsactiviteit. Jongeren beschikken over een prachtig potentieel, maar het blijft een fragiele doelgroep, gevoelig voor invloeden van buitenaf. Er kan snel iets mislopen. Je voelt dat zelf in de klas. In het kunstonderwijs spreken wij jongeren ook op hun emotionele kant aan. Bovendien kan musiceren een mooie uitlaatklep vormen. Ook het leren omgaan met succes, met tegenslag, het gevoelig maken voor schoonheid zijn belangrijke pijlers. Dus daar ervaar ik wel een link met dit project”.  
 
Zeilen een passie 
“Ik ben al lang een gepassioneerd zeezeiler. Al van in mijn kindertijd voelde ik me aangetrokken tot bootjes, het water. Op mijn 18de volgde ik een eerste zeilcursus, haalde de nodige brevetten, daarna volgde een eerste zeiltocht op het Veerse Meer,…  Ik kan het gewoon niet laten om het zeegat te kiezen. Vaak vaar ik solo al in het vroege voorjaar tot het late najaar, zelfs als het wat frisser wordt. Ik draag de stilte, het respect voor de natuur hoog in het vaandel. De zee is voor mij een uitlaatklep om tot rust te komen. Ik geniet volop van de wolkenformaties, het prachtige licht, de immense ruimte…Ik zet er alles op orde en keer als een herbronnen iemand terug. Voor mij gaat het minder om die boot, eerder om op het water te zijn”.
 
Yvan begon ooit te varen met een kleine open boot, een tweedehandse 420.  Later volgde een iets grotere kajuitboot. Zo is die passie gegroeid. Hij zeilt vooral op de Noordzee, de Waddeneilanden,… Sinds een zestal jaar vaart hij met de Njuta (niet toevallig Zweeds voor “geniet!”).  “Ik was al jaren aan het zoeken naar dit type boot. En de gelegenheid deed zich voor. Vandaag is de restauratie zo goed als rond. Praktisch alles hebben we zelf gedaan: de elektriciteit, de motor, het vernieuwen van de navigatie. Natuurlijk hebben we het zo uitgekiend dat we ondertussen wel konden uitvaren. Ons volgende plan is om er mee naar Noorwegen te trekken. We zijn fervente Scandinaviëgangers”.
 

‘De tweede zondag van september staat al in mijn agenda. We kijken er erg naar uit. We hopen natuurlijk op prachtig weer, een zachte bries en niet te ruw water. Het is altijd fijn om mensen aan boord te zien komen met die vraagtekens in de ogen. Ze vragen zich af hoe ze op die boot geraken, vaak is het hun eerste ervaring. We nemen dan ook ruimschoots de tijd om hun gerust te stellen. We  lopen even door de standaardprocedures, vertellen hoe we gaan uitvaren, wat we doen aan boord, waar we op letten,..  En dan varen we uit. Ik ga met opstappers nooit echt ver in zee. Als iemand zich echt niet lekker voelt, dan kunnen we tijdig terugkeren…
 
Ambiance
“Ik voel wel altijd een beetje een afwachtende houding, wat logisch is. Je voelt  een beetje spanning, wat komt er aan… Maar na een half uurtje merk je dat mensen zich beginnen te nestelen, ze zoeken een comfortabel plaatsje. Meestal neem ik maximaal vier mensen mee. Soms is het een gezinnetje. Soms zijn het mensen die mekaar nog niet kennen. Hoe die bemanning dan tot gesprek komt, vind ik altijd heel mooi”.
Nog meer plezier beleeft Yvan aan de interactie. Iedereen mag actief meezeilen. “Na een uurtje doe je als schipper eigenlijk niets meer aan boord. En als het dan bijna tijd is om terug naar binnen te varen, zo rond vier uur, dan merk je dat plots alle passagiers nog eens het roer willen overnemen, dat ze niet staan te springen om terug te keren. Vorig jaar wou een jongedame mijn boot absoluut zelf  ‘binnenparkeren’. En ik heb dat laten gebeuren. Veiligheidshalve hield ik wel de gashendel vast… Maar ze deed dat prima!”
 
“De Zeezeildag is dus zeker een aanrader: voor mij heeft het op zee gaan iets heel speciaals, een totaal andere dimensie. Een beetje te vergelijken met wandelen in een weidse vlakte. Daar wil ik mensen van laten proeven. Ofwel besmet je dan iemand met je virus, ofwel zegt men: ik heb me geamuseerd, ik heb het meegemaakt, maar het is niets voor mij.  Maar elke keer is het mooiste moment toch steeds dat ik op het einde van de dag amper mijn roer nog  terugkrijg”.