Als ook je werk in het gedrang komt… Stemmen vanop de werkvloer van Weerwerk

De voorbije coronamaanden hebben heel wat teweeggebracht. Mensen uit kwetsbare groepen hadden hier het meest onder te lijden, zoals diegenen die pas hun eerste stappen richting re-integratie op de arbeidsmarkt gezet hadden. Plots valt de vaste structuur weg, de onzekere financiële situatie zorgt voor extra stress. Hoe ging Weerwerk met deze situatie om. Verslag van een bezoek aan Weerwerk Antwerpen, net toen alles opnieuw leek beter te gaan.

CORONA RAAKT KWETSBARE GROEPEN DUBBEL HARD

Bij aanmelding op de Weerwerk-site aan de Deurnestraat is meteen duidelijk dat de corona-richtlijnen een serieuze impact hebben (zie foto, affiche).

verschillende talen   maskerplicht 
In afwachting van mijn gesprekpartners wacht ik even in de cafetaria. Antonia die me een koffie aanbiedt werkt al 10 jaar bij Weerwerk. Ze vond het de voorbije lockdown-weken heel lastig dat ze amper buiten mochten komen. Midden maart sloot de werkplaats. Ze was een aantal maanden technisch werkloos met een hoop papierwerk tot gevolg. Intussen stond ze in voor zorg voor de nog thuiswonende kinderen en 2 kleinkinderen.Geen evidente combinatie.

Veerkracht

Lamin (45) is afkomstig uit Gambia en werkt zo’n 6 jaar bij Weerwerk Antwerpen. Hij is een vaste waarde in de groenploeg. Lamin : “Ik vond het moeilijk omdat ik niet naar het werk kon. Moeten binnen zitten voor zo’n onzichtbaar virus veroorzaakte heel wat stress, het zorgde voor druk in mijn hoofd. Ik dronk veel meer dan gewoonlijk en gebruikte af en toe ook wat cannabis. Ik had het heel lastig dat ik mijn twee kinderen niet kon zien. Ze wonen bij hun mama. Ik miste mijn uitstappen in het weekend naar de zoo en het park heel erg. Mijn ploegleider belde me gelukkig regelmatig. Toen hij hoorde dat ik het lastig had, raadde hij me aan om meer buiten te komen, wat te gaan wandelen in het park”.

Lamin vond wel rust dankzij zijn muziek. “Ik speel zelf gitaar en djembe. Ik probeerde me ook te ontspannen door naar reggae en Afrikaanse muziek te luisteren. Zelf musiceren hielp om te stoom af te laten”.

weerwerk web

Ook financieel was het een moeilijke periode. “Je vast inkomen valt plots weg. De centen van de technische werkloosheid kwamen met vertraging binnen”. Lamin had het geluk dat de groenploeg als één van de eerste werkplaatsen terug kon opstarten begin mei. Dit liep wel met groeipijnen. Zo moesten de medewerkers in het begin apart naar de werf gebracht worden. Vandaag vormt elke groenploeg een eigen bubbel. Lamin: “Ik vind het wel beter dat we een vaste equipe hebben. Vroeger wisselde dat vaak afhankelijk van het soort werk.”

De onzekere coronatijden vergen veel van de medewerkers. “Ik heb hier de voorbije jaren heel veel geleerd, ik kan nu veilig met machines werken. Maar ik voel me toch nog niet klaar om door te stromen“. Hun veerkracht heeft ook grenzen. “Ik hoop dat dit we dit niet opnieuw moeten meemaken”, zo vertelt Lamin tijdens ons gesprek nog voor de tweede golf opstak. Ijdele hoop. “Ik heb het vooral lastig met die social distancing. Ik was heel blij dat ik opnieuw mocht komen werken, dat ik opnieuw een vaste structuur had. Ik ben een sociale persoon, ik heb het nodig om onder de mensen te zijn”, zo besluit Lamin.

“Nieuw talent hielp me door lockdown”

Tijd om in gesprek te gaan met Etienne. Hij volgde vorig jaar een Jumpstart-oriëntatiemodule bij Weerwerk maar is nu niet langer actief binnen het maatwerkbedrijf. Etienne (51) belandde bij Weerwerk omdat zijn loopbaan volledig strop zat. “Ik wist niet wat aanvangen, tot ik tijdens dat traject de bevestiging kreeg dat ik eigenlijk over veel sociale vaardigheden beschik. Tijdens de Jumpstart-stage in de dagwerking bij Activiteitencentrum ’t Lokaal (*) voelde ik me als een vis in het water.”

Etienne is opnieuw beginnen studeren (maatschappelijk werk) en zat midden in zijn stage toen corona alles platlegde. “Oorspronkelijk ben ik eigenlijk journalist van opleiding. Ik werkte lange tijd als grafisch vormgever. Ik ben wel fier op de zaken die ik gemaakt heb.” Toen hij ontslagen werd bij een Vlaamse krant, kwam hij echter in de problemen. Het ging van kwaad naar erger. In 2018 startte Etienne bij Multiversum een dagbehandeling voor zijn game- en pornoverslaving. “Mijn vrouw had me voor het blok gezet”. Hij had er aanvankelijk geen zin in maar achteraf bekeken was die behandeling wel een keerpunt.

Etienne: “De periode van de lockdown was behoorlijk lastig. Maar ik ben niet hervallen in oude slechte gewoontes. Misschien hielp het ook dat ik onze twee kinderen van 7 en 14 moest bijstaan bij het maken van hun huiswerk. Ondertussen volgde ik ook zelf les via video conferenties, maakte ik papers, bereidde ik mijn examens voor. Dat was niet evident. Maar ik ervaarde het toch als een positieve periode. Als gezin zijn we dichter naar elkaar toegegroeid. We hadden natuurlijk de luxe dat ons gezin woont in een huis met een tuintje. Ook financieel hadden we weinig zorgen. Mijn vrouw werkt als zelfstandig therapeute”.

Etienne heeft nu een heel andere kijk op zijn verslaving. “Dankzij die behandeling begrijp ik wat verslaving is, weet ik wat het met je doet, welk mechanisme er zich in je hersenen afspeelt. Nu kan ik er nu veel beter mee omgaan”, zo zegt Etienne.

corina rainer BWG IVWozPo unsplash webVoor hem waren de groepsgesprekken bij Multiversum heel belangrijk in dat proces. “We moesten onder lotgenoten vertellen over onze verslaving. Dat was wel heftig. We beluisterden mekaar en gingen echt in gesprek. Toen ontdekte ik voor het eerst dat ik goed kon observeren. Ik vond zelf dat ik met mijn vragen ook wel goed de vinger op iemands wonde kon leggen. Gaandeweg werd me duidelijk dat ik met dat talent misschien wel meer kon doen. Achteraf bekeken ben ik tijdens de lockdown niet hervallen omdat ik tijdens die behandeling meer inzicht had gekregen in mijn probleem en ook handvaten aangereikt gekregen heb waardoor ik weerbaarder ben geworden. Bovendien hielp het dat ik een druk programma had, met mijn studies en mijn gezin. Mijn stageperiode voor mijn studie maatschappelijk werk startte midden mei opnieuw. En dan kwamen de examens. En het draaide allemaal goed uit”.

Etienne blikt met plezier terug naar de periode bij Weerwerk. “Mijn Jumpstart van vorig jaar voelde als een warm bad. Het enthousiasme, de hartelijkheid en de energie van begeleidster Liesbeth was geweldig”. Tegelijk kijkt hij hoopvol naar de toekomst. Misschien probeert hij volgend schooljaar zelf zijn studies te combineren met een job. Werken als begeleider bij een maatwerkbedrijf zoals Weerwerk dat zou hij zeker zien zitten.

 

Paul De Neve (juli 2020)

(De foto’s bij dit verhaal zijn geen beelden van de getuigen)

(*) De stage is een vast onderdeel van Jumpstart bij Weerwerk Antwerpen. ’t Lokaal is onderdeel van de vzw Beschut Wonen MIN, partner binnen dit ESF-project