Dagboek van een jongere in het RKJ

Hoe ziet een doorsnee dag van een jongere in opname in De Sleutel er uit en waar is die zoal mee bezig? We mogen even meelezen in het dagboek van Jannes (18)*. Tijdens het Residentieel Jongeren Programma (RKJ) heeft hij heel veel over zichzelf geleerd. “Ik heb hier ingezien hoe ik verder wil. Mijn drugsverleden wil ik achter mij laten. Mijn ouders zijn trots op mij en merken een immens verschil bij mij sinds ik in het RKJ te Eeklo gestart ben midden oktober. Dat is echt een zalig gevoel.”

Dinsdag 19 januari 2021

7u30 De wekker loopt af. Uit de veren en zorgen dat ik tijdig en frisgewassen beneden ben voor het ontbijt.

“Na elke maaltijd is er tijd voor wat wij hier “basis” noemen. Dat zijn de dagelijkse huishoudelijke taken, zoals poetsen en afwassen. Ik doe alles redelijk graag. Het is een gewoonte geworden. Nu is het veel gemakkelijker om met taken te beginnen dan bij het begin van mijn traject”.

8u15 ‘De dag’: groepsgesprek om de dag te starten (1)

“Hoe ik me voel, hangt vaak samen met hoe ik de nacht ervoor geslapen heb. Soms heb ik het lastig om in slaap te vallen. Ik ben niet altijd moe. Dan lig ik te piekeren. Meestal lees ik nog wat, en dan val ik vanzelf in slaap. Hoe dichter bij het weekend, hoe beter ik mij voel en hoe hoger de score die ik geef aan mijn gevoel van het moment”.

jongere hurkend web

“Persoonlijk vond ik het niet zo lastig om te stoppen met gebruik omdat ik zelf echt verandering nodig vond. Ik wou mijn gezin geen pijn meer doen. Het was wel lastig om te breken met mijn omgeving en met oude gewoontes en mentaliteit.”

“Toen ik hier gestart ben, had ik het ook moeilijk met al die kleine, ogenschijnlijk nutteloze regeltjes. Maar naarmate ik verder in het programma vorder, zie ik er het nut van in. Al bij al vind ik het programma goed”.

10u Tijd voor verse soep

10u15 Themagroep: vandaag een sessie over “imago/sociale identiteit”, volgende week gaat het over “hoe onderhandel ik op een constructieve manier met mijn ouders”. Jannes vindt dit tof om te doen.

12u Op het menu : broccoli met blinde vinken

keuken2web

“Na het middageten is er 20 minuten kamerrust. Ik heb nood aan dat soort momenten”. Soms vindt Jannes de sfeer wat kinderachtig en druk. “Ik ben de oudste en voel me iets minder goed in de groep. Ik trek me wel wat vaker terug. Ik ben graag wat op mijn eigen”.

14u lestijd met leerkrachten van de UZ-school.

“Ik bereid me voor op mijn examens. Maar ik kom van ver. Door mijn gebruik was ik volledig gestopt met school. Mijn diploma zou ik wel halen via de examencommissie. Dat was niet eenvoudig. Ik heb nog 2 examens te doen. Binnenkort hoop ik mijn diploma secundair te hebben. In september wil ik dan graag naar de hogeschool. Ik denk dan aan bachelor in crisishulp en criminologisch werk”.

16u tijd voor vieruurtje

16u15 Individuele vrije tijd: nood aan wat ontlading

Sport is voor Jannes belangrijk. “In het middelbaar koos ik al in het ASO voor de sportrichting, later zette ik die keuze verder in het TSO. Ik heb ook heel mijn jeugd gevoetbald. Dat doe ik zeer graag. Als ik hier een vrij moment heb, dan fitness ik vaak. Dat deed ik voor mijn opname nooit”

Niks meer te verbergen

Jannes schrijft dat hij al heel veel geleerd heeft in het RKJ-programma. “Veel over mezelf, over wat ik wil en wie ik ben. Maar ook hoe ik best reageer op frustraties, op feedback. Hoe ik mijn mening goed uit. En vooral heb ik ingezien hoe ik verder wil in de toekomst. Het verleden wil ik achter mij laten”. 

Hangjongeren2aweb

 

Jannes’ ouders werden opnieuw heel belangrijke steunfiguren. “Ik heb het gevoel dat ik echt alles kwijt kan bij hen omdat ik niks meer te verbergen heb. Mijn ouders komen ook dikwijls op gesprek naar hier, samen met mij of alleen. Er wordt heel open gecommuniceerd vanuit het RKJ naar mijn ouders toe en omgekeerd”.

“Het doet deugd om tijdens het weekend thuis te zijn en mij betrokken te voelen. Ik kijk al uit naar vrijdag. Elk weekend is een stap dichter bij het einde van mijn traject hier. De laatste weken waren wel wat zwaarder. Maar ik ben blij om het ‘nuchter’ te kunnen doormaken en iedereen kan steunen waar nodig.”

*Om de privacy van onze cliënten te beschermen gebruiken we een fictieve naam

 

Aanverwante info

Groepswerk in de kijker: een dag in het RKJ

De werking van het RKJ: info op maat van de cliënt, info op maat van de professional

sfeer2

 

(1) Dagelijks groepsmoment in een proactieve cirkel waarbij elke jongere met een score aangeeft hoe hij /zij zich die dag voelt