Stigma in beeld of niet? Bekijk de pakkende getuigenissen

Dit jaar is verslaving het thema van Te Gek!?, een organisatie die ijvert om het taboe rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken. Het blijkt dat het stigma, dat aan mensen met een verslaving kleeft, hardnekkiger en ernstiger is dan bij andere psychische aandoeningen, zoals depressie of schizofrenie (1). De actie Te Gek!? Roes(t) liep tot midden juni.  

De verschillende organisaties in de verslavingszorg hebben samen gezocht hoe dit thema in de kijker te zetten in coronatijden. Vanuit De Sleutel deden we mee aan de oproep om “stigma in beeld” te brengen.

Eric brengt als eerste zijn ervaringen. Eric heeft een aantal jaar geleden het programma succesvol afgerond in de therapeutische gemeenschap in Merelbeke en is nu aan de slag in de opleiding ervaringsdeskundige in Gent.

In dit openhartige beeldfragment kijken we even achter de schermen, krijgen we inkijk in zijn binnenwereld en hoe hij stigma aan den lijve ondervonden heeft.

roest2021 slogan 01Hoe heeft Eric de hulpverlening ervaren, hoeveel begrip vond hij in zijn omgeving, wanneer woog de druk van het stigma het zwaarst?

Bekijk hier de filmpjes

De Sleutel en stigma – YouTube

Ervaringsdeskundige getuigt – YouTube

(1) Factsheet Stigma en Verslaving: Een uitgave van Verslavingskunde Nederland

Aanverwante info
Artikels met TAG Stigma
website Te Gek!?