Werken aan een traject naar een clean leven (met dank aan Varen voor het goede doel)

Jaarlijks kan je deelnemen aan de Varen voor het goede doel, ten voordele van onder meer De Sleutel. Vorig jaar konden we met de centen opnieuw een mooi project financieren. Maak kennis met de nestkastjes-muur!

In de Therapeutische Gemeenschap voor dubbeldiagnose Gent (TGG) is er een muur vol nestkastjes. Niet dat het daar zo’n vogelliefhebbers zijn, dat kan, maar die nestkastjes hebben een andere betekenis. De nestkastjes staan symbool voor een traject naar een clean leven. Alhoewel de bewoners uitgevlogen zijn, blijft er nog steeds een plekje om terug te keren. Het nestkastje is een deel van de graduatieceremonie (*). 

Deze muur vol nestkastjes kon een opfrissing gebruiken. Maar hoe of wat?  Floris engageerde zich voor het project “de nestkastjes-muur”.

Binnen de bewonersgroep en de staf van TGG is er behoorlijk wat interesse voor graffiti. De groep deed eens een workshop in het graffitistraatje, een graffitirondleiding in Gent.

En zo groeide het idee: een graffitiboom! Via via kwam Floris in contact met de organisatie “Spray & Play”. De verantwoordelijke van Spray & Play is zelf ooit begeleid geweest in De Sleutel en maakte een mooie prijsofferte voor dit project.

Maxo De Boever, de kunstenaar van dienst, van Spray en Play is een enthousiaste energieke graffitikunstenaar, die vaak samen met groepen aan de slag gaat.

Hoe dit kunstwerk tot stand kwam

Op 12-10-2019 om 9u ’s morgens gaat Maxo van start. Eerst wordt een ruwe schets gemaakt op de muur. Daarna volgt een briefing aan de groep. Het hoe en wat wordt overlopen. Samen worden afspraken gemaakt. Iedereen gaat aan de slag om zijn eigen “stencil” te maken, er zorgvuldig op lettend dat de omkering klopt. Alles wat je uitsnijdt is wat je op de muur kan zetten. Eens de stencils klaar zijn, volgen instructies over hoe je graffiti spuit op een goeie manier.
Tijdens de hele workshop is er een mooie samenwerking te merken, er wordt als vanzelf overlegd wie waar wat zal aanbrengen, er worden andere vormen gemaakt, er wordt afgesproken welke vormen. Er is een sterke chemie in de groep.
Eens iedereen zijn steentje (blad, vlinder, paddenstoel, initialen, …) heeft bijgedragen, werkt Maxo de tekening verder af, om ’s avonds laat een ontzettend mooi eindresultaat af te leveren.


Dankbaar en trots kijken we nog steeds naar de “nestkastjes-boom”!

Els Vanneste

(*) Gradueren is een feest nadat je in de therapeutische gemeenschap alle modules volbracht hebt en een nieuw evenwicht gevonden hebt in de maatschappij

Interesse om deel te nemen aan deze activiteit ten voordele van De Sleutel?  Ga naar de website van 51 Westkust.