Een impressie van de Parkour-beleving van de TGG-bewoners

Deze foto’s bieden een impressie van een activiteit met de bewoners van de therapeutische gemeenschap voor dubbeldiagnose te Gent (TGG). Ze namen met de groep deel aan een Parkour-sessie georganiseerd door FLOW DE GAND.

Parkour is een in Frankrijk ontstane bewegingsdiscipline waarbij het volledige lichaam benut wordt om allerlei obstakels in de publieke ruimte te overwinnen. Dit kan door middel van sprongen, ‘vaults’, klimmen, rollen, en eigenlijk elke vorm van beweging die nuttig is op dat moment (*).

 

20210828 152351 parkour web

Sara (groepswerker): “Elke zaterdag doen we een activiteit met de bewoners van de therapeutische gemeenschap voor dubbeldiagnose te Gent (TGG). Het doel is nieuwe ervaringen opdoen en verenigingen leren kennen. Soms is dit natuurlijk ook gewoon ter ontspanning of gaat het om ‘samen zijn’. Bij deze activiteit hebben bewoners hun persoonlijke grenzen opgezocht en verlegd, elkaar gemotiveerd en gestimuleerd. Samen op activiteit als groep schept verbinding!”

20210828 160122 parkour web

Op de website van FLOW DE GAND lezen we dat Parkour zich kan richten op snelheid, efficiëntie, creativiteit, flow; maar is in zijn kern steeds een antwoord op uitdagingen gesteld door de omgeving. In die zin is parkour een vorm van fysiek probleemoplossen. Er is vaak ook geen uniek juist antwoord op een probleem en dit laat beoefenaars (traceurs genaamd) toe om het probleem naar eigen interesse en niveau aan te pakken (*). 

20210828 152609 parkour web

Flow De Gand is een groep uit Gent met een passie voor Parkour, beweging, en het delen en verspreiden van deze bewegingsvorm in al zijn rijkdom. Flow De Gand richt zich op kwalitatieve bewegingsontwikkeling met respect voor ieders achtergrond en lichaam. Naast Parkour erkent Flow De Gand ook het belang van een evenwichtige conditionering en ontwikkeling van het lichaam.

(*) meer info ook op https://www.flowdegand.be/

Paul De Neve

foto’s © Sara De Strooper

 

Aanverwante info

Lees ook : “Op een andere manier leren plezier maken dan met drugs”