Spelbord Trip: aanbod op maat van BuSO

Een belangrijke pijler binnen het drugsbeleid is educatie. Vaak ontbreekt het aan praktisch materiaal om de educatie te geven. Zeker voor leerlingen uit het Bijzonder Onderwijs is het moeilijk om aangepaste pakketten te vinden. 

Bestaande didactische pakketten doen vaak een beroep op de verbale talenten van de leerlingen. Iets lezen, bespreken, debatteren, mening weergeven,… Allemaal competenties waar deze leerlingen niet zo sterk in zijn.

Het Trimbos Instituut ontwikkelde voor deze doelgroep in samenwerking met Brijder Verslavingszorg het bordspel ‘TRIP’.  In hun omschrijving stellen ze:  “Het is belangrijk om jongeren met een licht verstandelijke beperking te informeren over de effecten en risico’s van roken, alcohol en drugs. Daarbij is het belangrijk dat gekozen wordt voor een praktische, interactieve en laagdrempelige aanpak die aansluit bij hun niveau en belevingswereld. Een spel is daarom een ideale werkvorm! TRIP is een methode om spelenderwijs, op een laagdrempelige manier met jongeren met een licht verstandelijke beperking een gesprek te voeren over alcohol en drugs.”

Op 23 februari 2011 begeleidden drie studenten van het Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw van Oudenaarde TRIP. Ze deden dit met 9 jongens en meisjes van de leefgroep Alegria van het Sint-Jozefinstituut. Deze leerlingen lopen school in het BuSO onderwijs.  Het was een rustige en aangename namiddag met veel interactie en discussie.

TRIP is zeker een mogelijkheid om de discussie rond alcohol- en druggebruik te openen. De studenten slaagden erin om sommige moeilijke vragen te vertalen naar de leefwereld van deze kinderen. Ze kregen niet alleen een lekkere pannenkoek maar ook een daverend applaus! 

Het spel en enkele sfeerbeelden.

BuSo Kristus-Koning, Brecht

Op maandag 12, dinsdag 13 en donderdag 15 december 2011 organiseerde het BuSo Kristus Koning in Brecht een projectweek rond alcohol en drugpreventie. Als voorbereiding op deze projectweek gaf Johan Van de Walle op donderdag 6 oktober 2011 een training voor de leerkrachten. Naast vele activiteiten werd het spel TRIP ook aan alle groepen aangeboden. De begeleidende leerkrachten waren enthousiast!

Ondertussen begeleidden we ook BuSO ’t Vurstje in Evergem, BuSO Don Bosco in Aalst en BuSO Secundaire School Spermalie in Brugge.

Interesse?

Werkt u in een BuSo school en u bent op zoek naar begeleiding voor uw alcohol en drugsproject, dan zijn we steeds bereid op u te begeleiden. Samen met de leerkrachten gaan we op zoek naar aangepast materiaal en activiteiten. Neem gerust contact op met [email protected]e