Nicole, logistieke duizendpoot die er ook voor zorgt dat de kassa klopt

Wie De Sleutel hoort, denkt aan hulpverlening voor mensen met een middelen gerelateerd probleem. Om dit aanbod te realiseren zet De Sleutel hoofzakelijk medewerkers in binnen zorgtaken. In de eerste coronagolf werd dagelijks geapplaudisseerd voor die zorgprofessionals. Maar achter elk team van hulpverleners staat ook een ondersteunend team dat ervoor zorgt dat bestellingen tijdig geplaatst worden, rekeningen betaald zijn, facturen verstuurd worden, … Wij gaan in gesprek met Nicole, een logistieke duizendpoot, die dit mee mogelijk maakt. Waar haalt zij voldoening uit en hoe zit het met het welzijn op het werk als je niet in de schijnwerpers staat?

Nicole werkt op 3 afdelingen (TGM, TGG en DOC)*  binnen De Sleutel en neemt administratieve en logistieke taken op. “In het begin was het wel wat zoeken. Ik zoek altijd naar gelijkheid in procedures en werkwijzen. Intussen kon ik al veel zaken op elkaar afstemmen. In die 3 afdelingen werken we vandaag met hetzelfde systeem voor de bestellingen bij Solutions. Verder werkte ik een kleurencode voor poetsgerief uit. Zo werken we nu in de keuken binnen deze afdelingen allemaal met een gele kleur (emmer, dweil, trekkers, borstels, handschoenen, …), voor het sanitair is er een rode set, en voor de overige ruimtes is er de blauwe kleur. Collega’s vragen mij soms in welk team ik het liefste werk. Dat vind ik een moeilijke vraag. Eigenlijk kom ik overal graag. Het is fijn om zoveel collega’s te hebben en mij overal thuis te voelen.”

nicole webNicole Van De Veire houdt van organiseren en creatief bezig zijn (o.a. bloemschikken, koken en decoreren) wat een grote troef is in haar veelzijdige job

Waar haal je voldoening uit?
“In mijn job is veel van wat ik doe onzichtbaar. Eigenlijk is het zo dat ze het eerder voelen als ik er niet ben, vb. in een verlofperiode. Ik haal veel voldoening uit zaken verbeteren. Een betere flow uitwerken, iets kunnen aanschaffen wat als een tekort ervaren wordt in een bureau. Ik geniet ook erg van het onderhandelen met de leveranciers. En dan vooral als het me lukt een goede prijs af te dingen. Ik krijg ook veel erkenning van mijn directe collega’s en mijn leidinggevenden.”

Wat betekent welzijn op het werk voor jou?
“Voor mij komt dat neer op gezien worden. Ik sta erg positief in het leven en geniet van een praatje tussendoor. Ik heb een drukke agenda. Als ik bij de printer een collega ontmoet voelt het fijn als er even contact kan zijn: een lach, een groet, een woordje wisselen. Terecht kunnen bij collega’s en leidinggevenden met mijn zorgen en/of frustraties, voor advies en overleg. Er is hier een aangename sfeer. Ik ben al veel gegroeid.”

Waar ben je trots op?  
“Een ruimte opnieuw inrichten zodanig dat die licht, functioneel en aangenaam is. In het DOC heb ik het zogenaamde ‘belkot’ heringericht. Vroeger waren er luxaflexen, stond er een tafel en een stoel en een telefoontoestel. Nu staan er kleurrijke zeteltjes, een zacht tapijt en natuurlijk is de telefoon nog steeds aanwezig. Cliënten en collega’s zitten graag in deze ruimte. Dit lokaal wordt nu vaak gebruikt voor gesprekken. Het staflokaal in het DOC heb ik ook aangepakt. Er was een beperkt budget. Ik geniet dan heel erg als ik erin slaag om te onderhandelen om toch meer dan gedacht te kunnen realiseren. Ik kan hierin mijn feeling voor decoratie inzetten. Hierin heb ik veel geleerd van Sonny.”

belkot CIC  Zo ziet het “belkot” er na de make over door Nicole uit

Plots rinkelt Nicole haar telefoon. “Mag ik opnemen? Het is een leverancier.” Er volgt een gemoedelijk gesprek. Op joviale toon, met een vriendelijk heen en weer, ben ik getuige van een grote bestelling met een korting van 8€ per stuk. Ik ben verbluft. Nicole eindigt het telefoongesprek en glimlacht. “Zo gaat dat”, zegt ze.

Waar haal je energie uit?
“Ik heb veel variatie in mijn takenpakket. Ze omschrijven mij als een duizendpoot. Ik hou van organiseren. Dat kan van kleine details zijn, tot het uitwerken en vastleggen van een volledig project, bv. de flow en organisatie van de keuken. Ik geniet ervan als ik iets heb kunnen afwerken. In DOC moeten er maandelijks heel wat vorderingen ingevoerd worden. Het is een taak waar mijn collega’s tegen opzien. Ik vind het fijn om me daar aan te zetten. Eens een zuiver administratieve taak oppakken biedt variatie. Je hoeft niet na te denken, je volgt het systeem. Ik geniet ervan als ik dan na een paar uur de controle uitvoer en merk dat alles correct ingevoerd is. Ik geniet van de contacten met collega’s. Onlangs ging ik met Ilse van de boekhouding eens gaan eten en ze gaf me een groot compliment: ‘Al 7 jaar klopt de kassa van de afdelingen die ik opvolg!’ ”

DeSleute emmer web Dankzij de inbreng van Nicole wordt nu gewerkt met een kleurencode voor poetsgerei: voor het sanitair is er een rode set

Heeft corona invloed op jouw werk?
“Ja, dat is heel zwaar. Maar eigenlijk moet ik eerst zeggen dat we een jaar terug moeten keren. De overstap met ons boekhoudsysteem naar Obasi was erg heftig. Ik hou van een uitdaging en ben snel weg met nieuwe software. Ik heb een eigen draaiboek uitgewerkt en ben een soort helpdesk voor collega’s die op andere afdelingen dezelfde taken opvolgen. Het was een moeilijke periode. En net als je denkt we zijn er, het wordt makkelijker, dan was die corona daar. In de afdelingen werden nieuwe procedures uitgewerkt. Er moest allerlei beschermmateriaal besteld worden. Hier was niemand op voorzien. Bovendien waren veel zaken moeilijk leverbaar. In de eerste lockdown heb ik vaak van thuis-uit gewerkt. Ik had dan steeds iemand nodig op de afdeling die allerlei documenten voor me inscande. Het was een heel gedoe. Een groot deel van mijn taken kan ik niet van thuis opvolgen.”

Uit welk hout is een medewerker van De Sleutel gesneden?
“Om bij De Sleutel te werken is flexibel zijn en zelfstandig kunnen werken een plus, zeker in mijn job. Als ik naar mijn collega’s kijk die in de zorg staan, zou ik zeggen zorgzaam zijn naar anderen, oog hebben voor elkaar en weerbaar zijn. Als je met deze doelgroep werkt kan je best tegen een stootje. Natuurlijk is het ook belangrijk om goed zorg te dragen voor jezelf, zeker op een moment als er net iets te veel op je to do lijst staat om dat op de voorziene tijd rond te krijgen.”

 

Els Vanneste (maart 2022)

* de drie afdelingen zijn Therapeutische Gemeenschap Merelbele, Gent  en Detox- en Oriëntatiecentrum te Wondelgem (DOC, voorheen CIC)