Vrijwilliger Marnix getuigt: wat drijft me om roei-initiaties te geven aan de cliënten?

Op geregelde tijdstippen verzorgt vrijwilliger Marnix – verbonden aan de VVR (Vereniging Veteranen Roeiers vzw) te Gent – een roei-initiatie voor cliënten van De Sleutel. We stelden hem de vraag waar hij zijn drive en motivatie haalt om dit te doen.

Marnix : “Ja, wat motiveert me om initiatie te geven aan de cliënten van De Sleutel? Iedereen verdient elke kans die hij of zij kan krijgen! Ik vind dat het is onze plicht is om gelijk welke persoon in onze maatschappij, die het moeilijk heeft met de snelheid waarmee we doordrammen, op te vangen, te begeleiden en te ondersteunen in een gezond en leefbare balans.”

We laten jullie meelezen met zijn korte getuigenis.

We kunnen niet allemaal mee!” zo schrijft Marnix. Door gebeurtenissen in het verleden, tijdens de jeugd, als jongvolwassenne of volwassenne …

Marnix: “‘Het leven is geen ponykamp’. Dat zeg ik graag aan wie me het gevoel heeft dat het even niet mee zit en de ene tegenslag de andere opvolgt. Daarmee bedoel ik dat we allemaal tegenslagen moeten verwerken, het is alleen hoe je ermee omgaat!”

“Als gevoelige mens raken sommige levensknopen dieper dan bij anderen. Dezelfde klap komt voor de één veel harder aan dan voor de ander …

De grootste reden dat ik gepassioneerd initiatie geef aan cliënten van De Sleutel is dus omdat ik ook slagen van de zweep heb gehad. De zweep die ‘het leven’ noemt, niemand ontkomt eraan !

Daardoor heb ik ook een groot deel van mijn jong volwassen leven proberen de pijn verzachten door gebruik van verschillende drugs …

Op de één of ander manier ben ik erin geslaagd om de essentie onder ogen te gaan zien van mijn eigen keuzes en gevolgen zonder daar anderen mee te verwijten maar echt naar mezelf te gaan kijken. En dat is een proces. Ik noem het graag ‘levenskunst’ , het beoefenen van de kunst om te leven in je eigen balans en in vrede met je directe of indirecte omgeving !

Roeien is één van de sporten die me door mijn niet zo evident jeugd  hebben geloodst. Deze sport heeft me de kracht om positief te staan in het leven. Ik wens iedereen een hobby die hetzelfde doet dan roeien voor mij …

Juist omdat het zo’n mooie sport is, in combinatie met mijn eigen verleden en de ervaring als onderhoudsman bij De Sleutel, voel ik de noodzaak om mijn kleine steentje in het traject van de cliënten bij te dragen!

Af en toe raken we elkaar als mens in onze levenswandel. Het is mijn intentie om de moeilijke weg die deze mannen en vrouwen afleggen in de therapeutische gemeenschappen, waarvoor ik enorm veel respect heb, te verlichten door hen te laten proeven van een leven in balans met jezelf en je omgeving. Hen te tonen dat het ook kan zonder gebruik!

Dat zal ik met plezier, geduld en de nodige humor blijven doen. Zeker en vast zal ik af en toe ook eens filosofisch uit de onverwachte hoek komen … In liefde en voor elkaar!”

Groetjes

Marnix

(opgetekend op 30 augustus 2022)

Voor meer artikels over sport en bewegen, ga naar de TAG “Sport” bovenaan deze pagina