Tom is eerst 4 jaar ambulant in begeleiding geweest in het Brusselse. ‘Ik heb te lang gedacht dat ik voor mezelf  kon beslissen. Dat ik zelf oplossingen zou vinden voor mijn problemen. In augustus heb ik uiteindelijk samen met mijn ambulante begeleider beslist om me toch te laten opnemen. Ik leerde het CIC en de Sleutel kennen via een vriend van vroeger. Ik had gezien hoe sterk hij veranderd was na zijn opname in het CIC en dankzij het volgen van het programma in de Therapeutische Gemeenschap van De Sleutel in Merelbeke.’ Een opname in het CIC was zijn laatste strohalm.

‘De eerste maal belde mijn begeleider naar het CIC. Zo kwam ik op de wachtlijst. Vier dagen later kon ik starten en heeft mijn vader me naar Wondelgem gebracht. Het was voor mij mijn eerste opname. Gelukkig werd ik gesteund door mijn omgeving’.

Tom was vroeger eerder een verlegen type, wat meegaand. Dankzij zijn werk is hij opengebloeid. Hij bouwde op eigen benen een mooie beroepsloopbaan uit. Hij had verantwoordelijke jobs, werkte bij een telecombedrijf, beheerde klantenportefeuilles,… tot hij zijn werk kwijtspeelde…

‘Ik had een aantal belangrijke klanten kwijtgespeeld, maar functioneerde eigenlijk al een tijdje niet meer zoals het hoorde. Manipuleren, liegen,……  ‘

‘Ik ben al cannabis beginnen gebruiken op mijn 16-de en zat vanaf mijn 20-ste eigenlijk al redelijk vast aan heroïne. Mijn ouders hebben mijn verslaving pas ontdekt toen ik opnieuw een tijdje thuis woonde’.

‘De eerste dag in het CIC wist ik niet goed wat te verwachten. Ik zat daar plots samen met mensen die nog zwaardere problemen hadden, die uit de gevangenis kwamen.   Zelf heb ik een vrij goede opvoeding gehad, en ik voelde mij daar in het begin niet helemaal op mijn plaats’.

De eerste week binnen het programma dient voornamelijk om tot rust te komen, te stabiliseren, langzaam de regels in huis te leren kennen. In die onthaalgroep leer je stilaan opnieuw omgaan met structuur. Op tijd opstaan, 3 maaltijden per dag, een uurtje sport, regelmatig onder de douche, wat onderhoudsopdrachten in huis, wat tv kijken… Zeker voor iemand die vanop straat in het programma binnenstapt een noodzakelijke eerste stap.

‘Het fysiek ontwennen hier in het CIC is eigenlijk goed meegevallen. Ik had nochtans heroïne gebruikt tot op de dag van mijn opname. Tijdens mijn ambulante begeleiding was ik  sinds 2005 wel bezig met vervangmedicatie. Dat probeerde ik ook langzaam af te bouwen. Ik dacht dat ik niet meer afhankelijk was. Hier in het CIC heb ik leren inzien dat er veel meer nodig is om clean te zijn. De langzame afbouw en éénmaal per week passeren in een dagcentrum werkte niet voor mij. Ik verviel al snel in bijgebruik.

‘Na één week ben ik in de oriëntatiegroep terechtgekomen. Er werden persoonlijkheidstests afgenomen, ik kreeg opdrachten rond mijn gevoelens, er werd mij gevraagd mijn levensverhaal uit te schrijven….Ook uit de dagelijkse groepsmomenten leerde ik heel wat bij over mezelf. Ik moest mijn probleem niet minimaliseren…’

‘In het CIC werken ze dagelijks rond gedrag en houding. Zo leerde ik mijn negatieve kantjes kennen. En dat zijn er meer dan ik dacht. Ik heb het altijd moeilijk met bazige personen en met flapuits. Ik vond dat ‘rotte appels’. Zelf krop ik veel te lang mijn gevoelens en frustraties op. De mensen weten vaak niet wat ze aan mij hebben. De eerste weken van mijn programma had ik hier geen problemen. Vlak voor het einde ben ik toch door het lint gegaan. Ik leerde daaruit dat ik mijn frustratie vaak op een verkeerde manier uit. Die keer ook naar de verkeerde persoon trouwens. Dat was enorm leerrijk voor mezelf. Nu kan ik die fout bij mezelf leggen. Vroeger zou ik dat niet gekund hebben. Ik leerde hier opnieuw eerlijk met mezelf zijn’.

‘Ik leerde hier opnieuw respect opbrengen voor mezelf en voor anderen. Er wordt ook gewerkt aan normen en waarden. Beetje bij beetje leer je opnieuw regels aanvaarden, functioneren in groep, zoals het in de maatschappij van je verwacht wordt . De lat ligt daarbij vrij hoog. Ik haalde ook heel veel uit de feedback tijdens therapiemomenten individueel,  in groep en van medebewoners. Ik heb altijd een bewijs nodig, vooraleer ik iets aanvaard. Door die opmerkingen leerde ik mezelf opnieuw ontdekken. De begeleiders observeren je constant, evalueren je gedrag, houden in hun advies ook rekening met je privésituatie. Je houdt er een goed gevoel aan over omdat je constant in dat proces betrokken bent, de adviesbepaling gebeurt volledig in samenspraak met de cliënt’.

Uiteindelijk had Tom het na 9 weken in de oriëntatie moeilijk om afscheid te nemen van het CIC. ‘Ook al wou ik eigenlijk al vroeger een duidelijk advies. Ik mocht aan den lijve ondervinden hoe sterk jullie programma is. Vooral omdat jullie begeleiders ons zuiver als persoon kunnen benaderen. Los van al ons manipulatiegedrag’.

‘Ik maakte het mezelf ook vaak moeilijk door onrealistische doelen te stellen, met alle ontgoochelingen van dien. Nu leef ik dag op dag. Ik heb vertrouwen in het langdurig therapeutisch programma waarnaar ik georiënteerd werd. Ik heb 9 jaar niet geleefd. Het is dus niet overdreven om mezelf ook 2 jaar tijd te geven om weer volledig al mijn levensgebieden  goed te krijgen. Ik kan nog veel bijleren over mijzelf, mijn karakter,… Ik weet al dat ik veel potentieel heb. Dat ik mijn fouten niet meer mag toedekken met stappen die nieuwe problemen creëren. Dit programma zal me sterken om een nieuwe start te nemen’.

(*) Om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam