“De lessen van Leerpunt zijn voor mij soms confronterend omdat ik merk hoe weinig ik onthouden heb van wat ik leerde op school. Gericht denken is voor mij een ramp! Tegelijkertijd is dit een kans om mijn geheugen op te frissen. Het is mooi te zien hoe we als groep elkaar helpen om dingen te begrijpen en bij te leren. Het bezoek aan de Kringwinkel vond ik heel interessant omdat het zoveel meer bleek te zijn dan een tweedehandswinkel. Dat heeft mij verrast.” (D.)

“Ik haal wel iets uit de lessen van Leerpunt. Ik lees mijn boeken nu op een andere manier en geniet intenser. We doen hier in TGM veel huishoudelijke taken, ik ben blij dat ik op dinsdag ook eens  mijn hoofd aan het werk kan zetten.” (K)

“Ik ondervind hier dat het nooit te laat is om te leren, maar soms voel ik mij ook dom omdat ik mijn school in de steek gelaten heb. Ik hoop later terug een opleiding te kunnen volgen.” (M.)

“Eerst dacht ik dat ik even vlot kon schrijven als ik praat. Maar al snel bleek dat ik toch nog wat moeite had met de dt-regel en met het gebruik van leestekens. Ik was verbaasd door het bezoek aan de Kringwinkel. Vroeger wilde ik zeker geen tweedehands hebben; nu kijk ik er anders naar.” (K.)

“Mijn moedertaal is Frans. Tijdens de lessen op dinsdag voel ik mij veilig. Af en toe ben ik wel slecht gehumeurd. Maar door dan toch actief mee te doen-zelfs al vind ik het saai- merk ik dat ik toch iets bijleer. Later wil ik terug studeren: wiskunde, biologie, … “ (G.)

“Het zelf maken van kerstkaarten vond ik eerst maar niets, tot ik er toch aan begon. Het werd een succes. Ik heb ze dan toch opgestuurd naar mijn familie. Erika gaf mij een schriftje om terug schoonschrift te leren schrijven, nu schrijf ik nog in drukletters, maar ik wil weer zoals vroeger kunnen schrijven.” (E.)

“Door het boek dat we nu lezen, kreeg ik zin om terug een bezoek te brengen aan het Fort van Breendonk. We hebben nu een verzoek geschreven en ingediend bij de staf om dit te mogen doen. Ik hoop dat, door geconfronteerd te worden met het leed van anderen, ik mijn eigen problemen beter kan relativeren.” (M.)

Gedichten van cursisten

Plotseling
als ik bij jou ben,
waait de wind
mysterieus
voorbij.
Oh, ik ben jaloers!

(K. & D.)

Elke avond,
als ik bij jou ben,
spelen wij
zij aan zij
heen en weer.
Wow!

(E.)

In de schaduw
als het stil is,
zoen je mij
vol verlangen
op mijn neus.
Zotteke!

(K.)

In de lente
als de regen valt,
wandelen jij en ik
vol overgave
over de weiden.
Geef mij een kus!

(G.)

Bij momenten
als het ijskoud is,
hangt er nevel
zachtjes voor mij.
Niet te doen!

(L.)

Link naar meer info over het programma van TGM.

cbeleerpunt