Voor mij is het Tussenhuis-programma cruciaal geweest. Na anderhalf jaar in de therapeutische gemeenschap – waar alles zwart/wit is – terug in de echte wereld stappen, mag zeker niet onderschat worden. Opeens terug al die vrijheden! Al die prikkels die overweldigend zijn en langs alle kanten beginnen te trekken. Zelfs in een veilige omgeving van een tussenhuis zag ik hoe ik en mijn lotgenoten moesten worstelen om een gezonde grijze zone te vinden. Ondertussen ben ik bijna een jaar gegradueerd en ben ik nog altijd aandachtig aan het aftasten wat veilig is en wat niet. De manier waarop ik deze zoektocht doe, leerde ik gaandeweg in het Tussenhuis. Daar is nog ruimte  voor foutjes. Je wordt er geprikkeld om toekomstgericht te blijven denken. Als ik mijn programma bekijk in zijn totaliteit valt mij op dat de moeilijkste momenten zich afspeelden  in het Tussenhuis. Er zijn 2 zaken waar ik het hardst mee geworsteld heb: werk vinden en het menselijk contact met mensen buiten het programma. Door de veiligheid van het programma en de goede vriendschappen opgebouwd in het programma ben ik door deze moeilijke hindernissen geraakt. Ondertussen werk ik bijna een jaar in een job die mij elke dag energie geeft en waar ik mij volledig in kan smijten.Ik kom elke dag nieuwe mensen tegen waar ik een toffe babbel mee kan slaan. Maar het allerbelangrijkste blijven mijn lotgenoten die het programma samen met mij positief hebben afgesloten en die mij altijd zullen blijven zeggen waar het op staat. Want dat heb ik voorlopig nog niet gevonden: mensen buiten het programma die oprecht kritisch betrokken zijn. 
S.
tussenhuis web1

“Tussenhuis heeft er als vervolgprogramma voor gezorgd dat ik niet zomaar op straat kom.  En clean worden, gebeurt niet door 2 jaar in een veilige omgeving te zitten… Eens je terug de maatschapij binnenkomt, start het echte werk. Hier heb je de kans om te leren hoe dit op een correcte manier te doen, samen met de rest van de peers”.
B.

Voor mij is het Tussenhuis van levensbelang , dit gaf me de kans om aan te pakken waar ik mijn vorige programma na 2 jaar ben op afgerekend. Het evenwicht tussen werk en privé zoeken. Dit heb ik nu gevonden en het doet deugd. Ik heb terug plezier in het leven en heb mijn trots teruggevonden. Ik ben niet meer afhankelijk van mijn ouders , ik heb ook heel wat vrienden gemaakt waar ik terechtkan.  Dat ze me steunen is een geweldig gevoel. Ik woon nu alleen en dit heeft mijn leven veranderd en… Ik ga zonder schrik het cleane leven tegemoet en ben daar heel blij om. Met dank aan de staf van het tussenhuis die meegeholpen heeft mijn leven te veranderen.
K.

In het Tussenhuis leerde ik de realiteit nuchter beleven, leerde ik omgaan met prikkels om al dan niet te gebruiken. Pas op zulke momenten besef je  wat je hebt geleerd en hoe sterk  je geworden bent geworden na dit programma.
L.

Lees hier ook het interview met Wim, begeleider in het Tussenhuis te Merelbeke