“Ik ben ondertussen bijna 33 en gebruikte van mijn 14 jaar. Dit begon met cannabis, evolueerde naar experimenteren met XTC en speed in de weekends tot mijn 18de. Daarna begon ik zeer regelmatig te drinken en bleef ik dagelijks cannabis gebruiken tot ik op mijn 24ste in contact kwam met GHB. Dit heb ik dan een jaar dagelijks gebruikt van ’s morgens tot ’s avonds, ben hier dan met behulp van medicatie een 2-tal jaar mee kunnen stoppen tot mijn relatie op de klippen is gelopen,  mijn moeder naar Spanje verhuisde en mijn vader overleed, dit allemaal op korte tijd. Ik ben terug dagelijks GHB gaan gebruiken. Omdat ik er alleen voorstond, heb ik me omringd met andere gebruikers, waardoor het snel van kwaad naar erger ging. Ik ben beginnen experimenteren met heroïne, intraveneus gebruik van speed, cocaïne en heroïne. Omdat al mijn geld naar drugs, rekeningen en huishuur ging, ben ik winkeldiefstallen gaan plegen om aan eten en alcohol te geraken, later ook diefstal van luxeproducten”.

creadag foto 1 webIsolatieblokken, in vorm gezaagd

“Ik ben meermaals veroordeeld voor drugsbezit en winkeldiefstallen waardoor ik enkele malen de gevangenis in en uit ben gegaan. Telkens kwam ik buiten met het voornemen om te stoppen met gebruik. Dit was natuurlijk een utopie. Ik wou wel veranderen, maar de wereld rondom mij was niet veranderd. Ik kon dit voornemen dan misschien wel enkele weken volhouden, maar ik zat nog steeds in dezelfde omgeving en in dezelfde entourage en mijn problemen waren nog niet aangepakt. Als snel kwam ik weer bij mijn oude vrienden terecht, en werd ik geconfronteerd met de harde realiteit en een schuldenberg. Ik herviel in mijn oude patroon en kwam vervolgens weer in de gevangenis terecht voor winkeldiefstal en het niet naleven van mijn voorwaarden. Ik kreeg deze keer een lange straf, boven de 3 jaar. Ik heb hiervan 16 maanden uitgezeten en kreeg de kans om onder elektronisch toezicht vrij te gaan op voorwaarde dat ik een behandeling volgde voor mijn drugsproblematiek. Ik heb deze kans met 2 handen gegrepen en heb eerst een kort crisisprogramma gevolgd, waar ik advies zou krijgen over wat ik nodig zou hebben en waarmee ik de grootste kans op slagen had. Ik kreeg het advies om een langdurig programma te volgen in TGG Gent. Ik keek hier enorm tegenop vanwege de tijdsduur en de geruchten die de ronde gingen over TG’s , zoals heel der dagen poetsen, superstreng,…”creadag foto 1.1 web

De blokken worden zorgvuldig ingepakt, met papier en lijm

“Ik heb dan toch de keuze gemaakt om het een kans te geven. Dit omdat ik echt geen andere keuze had, behalve terug naar de gevangenis.  Ik ben dus het programma begonnen, onder elektronisch toezicht met Justitie als externe motivator. Het programma is wel redelijk streng, maar het is dan ook nodig om regels en structuur in te bouwen. Het programma houdt echter wel veel meer in dan poetsen en werken.”

creadag foto 1.2webCreatief uitbeelden wat we kunnen doen in ontmoeting

“Ik heb het programma aangepakt en gaandeweg is mijn externe motivatie verminderd en mijn innerlijke motivatie alsmaar groter geworden. Ik ben ondertussen af van mijn elektronisch toezicht en zit nu reeds 8 maanden in het programma en ben einde 2 de fase.  Ik ben  superbenieuwd naar wat het programma mij nog te bieden heeft. Ik ben gaandeweg aan mezelf beginnen werken op allerlei vlakken. Zowel op gedragsmatig als emotioneel en psychisch vlak. Ik ben op zoek naar wie ik ben en wat ik wil. Ik werk aan mijn toekomst, pak mijn schulden aan, ga op zoek naar mijn talenten en leer omgaan met mijn minpuntjes. Ook bouw ik een sociaal netwerk uit met cleane vrienden, werk ik aan de band met mijn familie en ga ik op zoek naar een leuke, nuttige vrijetijdsbesteding en naar een job waar ik voldoening uithaal. Kortom, ik pak niet enkel mijn verslaving aan, maar ook mijn verleden en  mijn toekomst. Ik besef nu zéér goed dat een probleem dat zich in de loop der jaren heeft opgebouwd, niet in enkele weken opgelost kan worden. Daarom sta ik nu volledig achter het programma uit eigen wil om afscheid te nemen van mijn oude gedrag en te werken aan een cleane toekomst”.

creadag foto 2webDe centrale blok hangt op, we starten met de opbouw

“We hebben hier uiteraard ook moeilijke dagen, en het is niet altijd evident om dag in dag uit in groep te leven. Soms zit de groepssfeer, groepsdynamiek en groepsgevoel dan ook niet goed”.

Kunstproject

De dag start met de voorstelling van de kunstenaar, Dirk De Strooper, die ons door de dag gaat loodsen. Bij de voorstelling blijkt dat kunstenaars soms verstrooid kunnen zijn, hij is de dag gestart met 2 verschillende schoenen.

In de therapieruimte staat materiaal klaar. Isolatieblokken, papier, lijm, tafels, bamboestokken, …

Aan het plafond hangt een blok. Die blok stelt ons einddoel voor. Daar moeten we geraken.

Eerst gaan we aan de slag om alle blokken met hoeken af in te pakken in bruin papier. Verschillende lagen papier zorgen voor stevige bouwstenen. Er mag niet te veel lijm gebruikt worden, anders valt het papier er weer af. Als er te weinig lijm gebruikt wordt dan is er geen verbinding. Sommige blokken zijn moeilijk om ingepakt te krijgen.

Dan drogen we ze op de chauffage.

Eens alle blokken klaar zijn gaan we over naar de volgende stap.

Een blok is een soort eiland waar we elkaar kunnen ontmoeten. Wat kan je doen in de ontmoeting ? Per 2 of 3 praten we erover en beelden we dat dan uit, we tekenen de activiteit die we kunnen doen in ontmoeting en zetten die met prikkers op een blok.

Er is veel variatie, veel energie.

Eens alle eilandjes voorzien zijn van activiteiten maken we verbindingen. In verschillende kleine groepjes maken we clusters van blokken.

Dan beginnen we te bouwen vanaf het blok dat vasthangt aan het plafond. De clusters worden aangebracht en telkens zoekt de constructie een nieuw evenwicht. Uiteindelijk raken we aan de grond. We maken 3 stevige grondankers.

En dan komt het moment waar we allemaal op hebben gewacht. De draad wordt doorgeknipt. Zal de constructie blijven staan ? Zakt ze in elkaar ?

Onder tromgeroffel wordt de draad doorgeknipt en de constructie blijft overeind !

creadag foto 3webDe eerste clusters van eilanden worden aan de centrale blok opgehangen

We mijmeren na. Wat kan dit voor ons betekenen? Hoe bereiken we onze grote doelen? Hoe stevig zijn onze verbindingen? Hoeveel verbindingen hebben we zelf ? Doen we altijd hetzelfde? Durven we een nieuw evenwicht vinden?

creadag foto 4 webTelkens een nieuw evenwicht vinden

creadag foto 5web

De constructie staat, maar hangt nog vast

“Het is met projecten zoals u hier ziet dat we dan werken aan het groepsgevoel, we gaan in verbinding met elkaar, wat dit kunstwerk ook duidelijk illustreert. Het is door verbindingen aan te gaan met elkaar en samen te werken dat we elkaar leren kennen, elkaars positieve en negatieve eigenschappen leren kennen en elkaars talenten. Zo beseffen we des te meer dat we allemaal belangrijk zijn en dat we elkaar nodig hebben om vooruit te geraken. Zoals de filosofie waarop ons programma zich baseert: Alleen jij kan het maar je kunt het niet alleen. Het is door projecten als dit kunstproject dat we op een creatieve manier verbinding maken met elkaar en dichter naar elkaar toegroeien en er als groep sterker uitkomen. Om dus een antwoord te geven op de vraag hoort ook kunst thuis in een TG. Jazeker !!!”

creadagfoto 6web

Het doel bereikt!

Het kunstproject werd geleid door Dirk De Strooper

(*) om redenen van privacy hanteren we een fictieve naam

Klik hier om nader kennis te maken met het programma van Therapeutische Gemeenschap voor dubbeldiagnose Gent